Bacău: Portret/ Andra Cojocaru: „Medalia de argint îmi place cel mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atletismul este sportul de care s-a îndrăgostit încă din prima zi de antrenamente. Tânăra a cucerit medalia de aur la Campionatele Naţionale de Atletism pentru copii.

Prima dată a păşit într-o sală de gimnastică, dar era prea înaltă pentru acest sport. La atletism a ajuns din întâmplare. Fratele ei era atlet şi pentru că mergea să vadă cum se antrenează a fost „luată la ochi“ de antrenorii de la Clubul Sportiv Şcolar Bacău. I-au propus să se apuce de atletism, iar ea a acceptat.


La 12 ani a luat decizia să se axeze doar pe sărituri în înălţime şi primul rezultat notabil nu a întârziat să apară. „În 2007, la primul meu concurs, am sărit 1,28 de metri. Atunci era un rezultat bun, acum ar fi prea puţin“, ne-a spus Andra.


Se antrenează trei ore pe zi


Tânăra are motive întemeiate ca să creadă în capacităţile ei de atlet. Anul acesta, la un concurs interjudeţean desfăşurat la Bacău, a reuşit să sară 1,56 metri şi nu are de gând să se oprească aici. Se antrenează cel puţin o oră şi jumătate pe zi, iar în vacanţe aproape trei ore. Munca ei a fost răsplătită cu medalia de aur la Campionatele Naţionale de Atletism pentru copii. Anul acesta a trecut însă într-o altă etapă din viaţa ei de sportiv. A participat la Campionatele Naţionale de Juniori III desfăşurate în sală şi, în ciuda faptului că era cea mai mică dintre concurente, a obţinut locul trei.
Acum se antrenează pentru Campionatele Naţionale de Juniori III în aer liber ce vor avea loc la Bucureşti. Are emoţii şi regretă faptul că nu se poate pregăti în aer liber pentru acest concurs.


„Pe stadionul de la Bacău nu există condiţii pentru a efectua sărituri în înălţime. Trebuie să fac antrenamente doar în sală. În aer liber ştacheta pare mai mică decât în sală, iar condiţiile meteo sunt cu totul altele”, a explicat Andra. Cu toate acestea, tânăra speră să se întoarcă de la Bucureşti cu încă o medalie. Este aproape sigură că nu va fi una de aur însă, pentru început, nu-şi doreşte acest lucru. Speră să obţină măcar locul trei.


Autograf pus în ramă


„Medalia de argint este singura care îmi lipseşte din palmares. E culoarea mea preferată şi nu am reuşit niciodată să o cuceresc“, a spus cu regret tânăra. Bucuria cea mai mare din viaţa ei de sportiv a fost întâlnirea cu titrata atletă croată Blanka Vlasic, a doua săritoare în înălţime a tuturor timpurilor. S-au văzut la un grand prix la care a participat anul trecut. De emoţie, nu a reuşit să o întrebe nimic din ce-şi propusese, dar a obţinut de la ea un cadou la care ţine foarte mult. „Mi-a dat un autograf chiar pe numărul de concurs al ei. L-am pus în ramă şi îl ţin în casă la loc de cinste“,  a povestit atleta.

întrebări şi răspunsuri

Care este dorinţa ta cea mai mare legată de activitatea sportivă?
Mi-ar plăcea să particip la Olimpiadă sau la un Campionat Mondial. Ştiu că este foarte greu. Dacă aş ajunge acolo şi nu aş câştiga nimic, nu aş avea foarte mari regrete. Ca să participi la o astfel de competiţie este deja o mare onoare şi nu orice sportiv se poate mândri cu acest lucru. Dacă te întorci acasă cu o medalie eşti deja considerat un erou. 


Ce simţi când eşti deasupra ştachetei?
Mi-a plăcut încă de la început acest sport. Este mult mai complex decât o probă de viteză. Acolo durează câteva secunde, iar la sărituri sunt câte trei încercări pentru fiecare înălţare a ştachetei.

ce-i place
În timpul liber Andra cântă şi ascultă muzică. Se joacă pe calculator şi vorbeşte pe Internet cu prietenii. Îi plac foarte mult tartele cu vişine şi adoră să meargă la mare în vacanţe. Îi plac călătoriile şi îşi doreşte ca într-o zi să viziteze Statele Unite ale Americii. 

ce nu-i place
Chiar dacă îi place să asculte muzică, nu suportă manelele. Uneori nu-i place când părinţii o trimit să facă diverse cumpărături. Nu-i plac istoria şi chimia şi i se par cele mai chinuitoare obiecte din programa şcolară. Refuză să mânânce spanac şi pătrunjel.

profil
născută. 8 martie 1996, la Bacău.
studii. Elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Mihai Drăgan“ din Bacău.
familie. Are un frate mai mare.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite