Bacău: Poluarea de la Amurco nu poate fi oprită pe timp de ceață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele peste 10 milioane de euro investite în modernizarea instalațiilor nu pun capac pe amoniacul din aer. Locuitorii orașului sunt deciși să iasă în stradă, săptămâna aceasta, cu măștile de protecție pe față, în semn de protest.

Conducerea combinatului Amurco a recunoscut public faptul că emisiile de amoniac nu vor putea fi niciodată stopate.

Principalii vinovaţi în poluarea aerului din municipiul Bacău și comunele din partea de sud a orașului sunt, în opinia lui Gheorghe Năstase, director tehnic al Amurco, ceața și calmul atmosferic. 

Cu toate că s-au investit 10 milioane de euro în modernizarea instalațiilor, băcăuanii vor continua să inhaleze amoniac.

Tehnologiile existente nu pot opri emisiile de amoniac în atmosferă atunci când este ceață și nu bate vântul. Practic, niciun combinat din lumea aceasta nu deține această tehnologie. Incidente au fost şi, probabil, vor mai fi", a declarat directorul Gheorghe Năstase. 

Ba mai mult, nici muntele de fosfogips aflat în apropierea combinatului nu va dispărea prea curând din „peisaj". Motivul este dat de faptul că el nu se află în proprietatea combinatulu Amurco, ci al H&H Company Constanța.

Directorul Năstase a mai afirmat că toate modernizările făcute în ultimii ani le aparțin în totalitate, însă instalațiile sunt deținute în chirie.

Protest pe străzi cu măştile pe față

Vestea dată de conducerea combinatului chimic nu i-a mulțumit însă membri grupului de inițiativă „Închideți Amurco! Opriți poluarea!", care sunt deciși să continue lupta împotriva scăpărilor de amoniac din atmosferă.

Aceștia au solicitat Tribunalului Bacău, secția comercială, suspendarea avizului favorabil emis de Administraţia Bazinală de Apă Siret către Amurco.

„Practic, cu acest aviz, Amurco are porţile deschise în vederea obţinerii autorizației de mediu. De aceea l-am contestat la Tribunal. Nu este normal ca un combinat care pune în pericol viața a mii de oameni să funcţioneze", a spus Nicoleta Bichescu, unul dintre reprezentanții Grupului „Închideți Amurco! Opriți poluarea".

Cum conducerea Amurco și-a exprimat deja o poziție fermă legată de acuzele care i se aduc grupul de inițiativă este decis ca în această săptămână să iasă în stradă și să protesteze cu măști pe față.

Trebuie făcut ceva şi nu putem abandona lupta. Cineva trebuie să ia o decizie fermă şi să oprească poluarea din oraș. Vom ieşi în stradă și vom protesta. Vor veni atât oameni din oraș cât și din comunele învecinate", a mai spus Bichescu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite