Bacău: Poluare de proporții cu amoniac la Galbeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurătorile efectuate de Garda de Mediu au arătat că limita maximă a fost depășită de 11 ori. Sătenii au ieșit în stradă revoltați că de ani de zile sunt nevoiți să respire aerul contaminat cu amoniac.

Poluarea de ieri provocată de combinatul de îngrășăminte chimice din Bacău a fost picătura care a umplut paharul. Pe la orele prânzului localnicii din satul Galbeni, comuna Nicolae Bălcescu, au simțit că se sufocă și au început să sune disperați la Agenția de Mediu și Garda de Mediu pentru ca cineva să ia măsuri.

"Niciodată nu a fost un miros de amoniac așa de puternic. Eu unul am leșinat. Părinții au început să se simtă rău, i-am luat cu mașina și i-am dus la Bacău. Amoniacul a intrat și în case", spune revoltat Ionel Dogaru, unul dintre localnici.

Acesta a început chiar să strângă semnături de la oamenii din sat pentru închiderea combinatului și pe care vrea să le trimită mai apoi la toate instituțiile statului.

"Până acum am peste 200 de semnături, dar o să merg din casă în casă și la biserică după slujbă pentru ca toți cei nemulțumiți să se înscrie pe liste. Așa nu se mai poate", a conchis tânărul.

Sătenii își fac griji pentru sănătatea lor, dar mai ales pentru cea a copiilor. "Începe școala și noi nu știm cum o să ne ducem copiii la cursuri. Este un pericol pentru ei. Toată ziua i-am ținut închiși în casă", afirmă Felicia Coșa.

Garda va da o amendă

Edilul comunei spune că problema este veche de ani de zile. "Au mai fost poluări cu amoniac în această localitate pentru că suntem aici în apropiere, însă de această dată limita a fost depășită de prea multe ori. Am încercat să discut cu cei de la societate, cu instituțiile abilitate să-i controleze, dar fără niciun rezultat. Acum oamenii sunt revoltați și pe bună dreptate", ne-a declarat primarul Anton Șiler.

După nenumărate sesizări, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău și Garda de Mediu au trimis echipe în zonă pentru măsurători. În urma analizelor s-au constatat depășiri ale cotei de amoniac în zona Nicolae Bălcescu - Faraoani de 11 ori față de limita admisă.

"Poluarea s-a produs ca urmare a temperaturilor scăzute, a ceții și a calmului atmosferic. Nu a fost un incident, însă societatea va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3.500 și 10.000 de lei pentru că nu a ținut de cont de condițiile de afară", ne-a declarat Iuliana Romaniuc, directorul Gărzii de Mediu Bacău.

Peste 1.400 de locuitori din satul Galbeni au fost afectați de poluarea cu amoniac care s-a produs în cursul zilei de ieri.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite