Bacău: „Piraţii“ fierului vechi, vânaţi de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au înteţit controalele la firmele de colectare pentru a-i descuraja pe cei care aduc marfă ilegală. Recent, la Oneşti, un bărbat a murit în timp ce încerca să fugă de jandarmii care l-au prins în parcul industrial când sustrăgea deşeuri pentru a le valorifica.

Agenţii economici autorizaţi să colecteze deşeuri, dar şi „piraţii“ care bat la porţile oamenilor pentru a achiziţiona fier vechi, aluminiu sau cupru vor intra în atenţia poliţiştilor.
Prefectul Bacăului le-a cerut instituţiilor de control să fie ceva mai active în acest domeniu, mai ales după ce un om şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să fure fier vechi pentru valorificare.


 „Am avut un caz la Oneşti unde jandarmii au prins un grup de tineri de etnie rromă care sustrăgeau deşeuri feroase din parcul industrial. I-au somat, ei au început să fugă, trei s-au aruncat în Trotuş, dar pe malul celălalt n-au mai ajuns decât doi. A murit un om şi trebuie să facem ceva să evităm astfel de tragedii“, a declarat Constantin Scripăţ, prefectul judeţului Bacău.


Jandarmii recunosc că au mari probleme cu sustragerile de fier din societăţile dezafectate. „Ne confruntăm destul de des cu astfel de situaţii. Recent, oamenii noştri au prins un grup de 15 cetăţeni care transportau deşeuri feroase cu căruţele. I-au somat, mare parte dintre ei au fugit, iar ulterior am aflat şi noi de la pompieri că unul s-ar fi înecat“, a spus Sebastian Creţu, purtătorul de cuvânt al jandarmilor.


În prezent, Prefectura Bacău are autorizate 22 de societăţi comerciale pentru colectare de deşeuri. În paralel cu acestea funcţionează acei „piraţi“ care fac acelaşi lucru, dar fără a da niciun fel de socoteală. Până şi cei din Poliţie ştiu că există astfel de persoane, însă spun că nici firmele autorizate nu sunt străine de ce se întâmplă.


Controale la acte


„Acest gen de activităţi, desfăşurate la limita legii, există şi se fac cu acordul societăţilor autorizate. Mare parte din marfă ajunge la ei şi o acceptă cu foarte mare uşurinţă. Vom verifica dacă evidenţiază în acte că iau fier de la persoane juridice şi de fapt iau de la persoane fizice“, a spus Alin Popa, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău. În primele patru luni ale acestui an, poliţiştii au confiscat patru tone de cupru şi şapte tone de fier, au dat amenzi de 13.000 de lei şi au întocmit mai multe dosare penale.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite