Bacău: Pictorii au ajuns artizani de nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Marciuc se ocupă de vânzarea colierelor şi cerceilor din fimo la Fondul Plastic
Cristina Marciuc se ocupă de vânzarea colierelor şi cerceilor din fimo la Fondul Plastic

Magazinul de la Uniunea Artiştilor Plastici atrage zilnic băcăuance amatoare de bijuterii unicat. Clientele spun că preţurile sunt accesibile.

Moda bijuteriilor fimo, adică realizate din argilă şi decorate cu modele pictate sau cu mărgele, cucereşte tot mai multe băcăuance. Pentru că tablourile nu au acelaşi succes, tinerii pictori din municipiu s-au reorientat şi au început să creeze bijuterii handmade. Pe toate le vând la magazinul de la sediul filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP).

„Accesoriile sunt realizate de către artişti tineri băcăuani care câştigă un ban în plus pe lângă vânzarea tablourilor. Obiectele se vând ieftin şi au trecere mai ales printre adolescente. E o modă nouă şi ne-a adus o creştere a veniturilor cu circa 20%“, a spus Cristina Marciuc, angajată la Fondul Plastic.

Pasionaţi de obiecte vechi

Bijuteriile sunt făcute din pastă polimerică sau ceramică. „În general, se dau bine cerceii, pandativele şi colierele la tinere, iar persoanele mai în vârstă sunt fascinate de casetele de bijuterii, icoanele pe ceramică şi veiozele decorate de pictori consacraţi, dar şi colaboratori“, a zis Carmean Dima, referent cultural la UAP Bacău.

„Furnizorii“ magazinului sunt aproximativ 30 de artişti. „Ador să recondiţionez piese de mobilier, de la casete de bijuterii până la dulăpioare sau mese. Îmi asigur un venit în plus pe lângă vânzarea de tablouri, care se dau mai greu pentru că sunt scumpe. Colaborez cu Fondul Plastic de câţiva ani“, a  explicat Bianca Rotaru, membră UAP.

Băcăuanii care şi-au achiziţionat obiecte unicat spun că preţurile sunt mici. „Ştiu că trebuie să lucrezi mult la astfel de obiecte. Mi-am luat cercei cu 17 lei din ceramică şi pentru mama mea un colier cu 22 de lei, ambele lucrate de Miruna Anton“, a spus Ioana Nistor, o tânără de 19 ani.

Printre pictorii care aduc la vânzare obiecte lucrate manual se numără Dan Mândru, Gabriela Circo, Alina Rotaru, Miruna Anton, Gheorghe Maftei, Silvia Laslău şi Violeta Rang. O parte dintre artişti pictează felicitări, care se dau ca pâinea caldă în perioada sărbătorilor. 

Cât costă accesoriile handmade

Cerceii, broşele şi colierele din pastă fimo costă între 8,5 şi 20 de lei. Bijuteriile din ceramică costă între 10 şi 42 de lei, iar icoanele se vând cu 45 de lei. Veiozele pictate manual costă de la 150 la 330 de lei. Felicitările unicat costă 10 lei. Nu în ultimul rând, casetele de bijuterii decorate cu modele vintage costă 85 de lei bucata.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite