Bacău: Peste o sută de catedre au rămas fără profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dascăli băcăuani au renunţat la ore de la începutul anului şcolar, din cauza navetei şi a salariilor mici. Majoritatea posturilor rămase libere sunt în mediul rural şi au fost refuzate până şi de suplinitorii necalificaţi.

Nu mai puţin de 113 posturi din învăţământul băcăuan au rămas neocupate după începerea anului de învăţământ. Şi asta după ce şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) au organizat patru şedinţe publice de distribuire a locurilor şi mai multe concursuri pentru suplinitori.

„Cei interesaţi trebuie să se adreseze direct şcolii care are locuri disponibile. Condiţia este ca respectivul candidat să fi susţinut examen pentru un post în învăţământ vara aceasta sau în anii trecuţi“, ne-a declarat Teodora Craus, inspector general adjunct al IŞJ Bacău. 

Demotivaţi de lefuri

Lipsa dascălilor este suplinită de profesorii încadraţi deja pe post. Salariile foarte mici şi naveta pe care ar trebui s-o facă pentru a ajunge la şcolile de la ţară i-au determinat pe profesori să renunţe la catedre.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat la şcoala din satul Slobozia Nouă, comuna băcăuană Stănişeşti. Aici, mai mulţi profesori au dat bir cu fugiţii odată cu începerea noului an de învăţământ. „Am găsit până la urmă câteva soluţii cu oameni din zonă. Este foarte greu pentru că suntem la 75 de kilometri de Bacău“, s-a plâns Constantin Rotariu, directorul şcolii cu clase I-VIII din sat.

Dascăl de cursă lungă

Viorica Huştiu, din comuna Onceşti, are 53 de ani şi de 28 predă la catedră ca suplinitor. Anul acesta a prins un post de învăţător într-un sat aflat la şapte kilometri distanţă de locuinţa ei.

„Plec de acasă cu două ore înainte. Mă îmbrac sport pentru că am de trecut un deal, merg o bucată de drum prin pădure, prin scaieţi şi tot felul de buruieni. La şcoală mă schimb în fustă ca să arăt şi eu cât de cât a profesor“, ne-a spus Viorica Huştiu.

Femeia a venit la Inspectoratul Şcolar Bacău pentru a solicita o catedră mai aproape de casă. Chiar dacă cererea nu i-a fost aprobată, spune că nu va renunţa la post pentru că este singura ei sursă de venit.

Au fugit peste hotare
Din cele peste 7.700 de catedre câte sunt în judeţ, 984 sunt ocupate de suplinitori calificaţi. Alte 103 au fost atribuite unor suplinitori necalificaţi, iar 127 au ajuns la pensionari. Pe lângă aceştia mai sunt 100 de cadre care au solicitat concediu fără plată pentru un an. Şefii Inspectoratului Şcolar Bacău susţin că majoritatea dintre aceştia au plecat să muncească în străinătate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite