Bacău: PORTRET/ Stelian Alexandrescu, inginerul care a lăsat SUA pentru Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Alexandrescu
Stelian Alexandrescu

A realizat în Statele Unite ale Americii clădiri pe care americanii le consideră simboluri. De trei ani s-a mutat la Bacău şi construieşte noul Spital Municipal.

Stelian Alexandrecu a hotărât să  urmeze o carieră de inginer la îndemnul părinţilor săi şi impulsionat de faptul că în anii ’80 era o meserie la modă. Recunoaşte că primii ani de facultate au fost grei, dar l-au ajutat să devină un bun profesionist.

Până la Revoluţie a lucrat ca inginer în tehnologia construcţiilor de maşini la Nivea Braşov şi la Trustul de Instalaţii Montaj din acelaşi oraş. Botezul în domeniul construcţiilor şi l-a făcut la începutul anilor ’90 când s-a angajat să modernizeze Hotel „Teleferic“ din Braşov.

Prima misiune, eşuată

„Atunci am intrat în contact cu domeniul construcţiilor. Mi s-a părut o meserie interesantă şi provocatoare. Trebuia să transform un hotel de două stele într-unul de trei stele. Din păcate nu am putut duce misiunea la capăt din lipsă de fonduri“, îşi aminteşte Stelian. Adevărata sa aventură în domeniul construcţiilor a început însă în 1996 când s-a decis să emigreze împreună cu familia în Statele Unite ale Americii. S-a stabilit în New York şi primul său job plătit a fost la o companie de construcţii care se ocupa cu realizarea de hidroizolaţii şi acoperişuri.

Şi-a pus amprenta peste New York

După ce a căpătat experienţă, s-a angajat la una dintre cele mai mari firme de construcţii din America. Timp de şapte ani şi-a trecut în palmares ridicarea din temelii a spitalului Jacobi Medical Center din New York, cel mai mare centru de neurochirurgie din cunoscuta metropolă, a unui sediu de poliţie din New York, dar şi a unui corp de clădire din închisoarea Rock Island.

„Acum aceste clădiri sunt renumite în lume. Mă mândresc că, în mare parte, am contribuit la realizarea lor. Când eşti constructor ai un mare avantaj: laşi ceva palpabil în urmă“, crede Stelian. După ce a stat zece ani în SUA, s-a întors în România. Îi era dor de patrie şi vroia să folosească o parte din experienţa sa în ţară. Construcţia noului Spital Municipal din Bacău i s-a potrivit ca o mănuşă. A văzut proiectul pe internet şi s-a prezentat la interviu.

S-a mutat la Bacău şi, din 2007, este prezent zi de zi pe şantier. Este şeful de proiect al viitorul spital şi este convins că atunci când se va tăia panglica nimeni nu va avea ce să-i reproşeze.

„Este cel mai mare proiect al meu din ţară. Va fi un centru medical care poate concura oricând cu orice spital din SUA sau Europa. Poate că nu este atât de impunător ca Jacobi Medical Center care are 15 etaje, dar nu am făcut rabat la calitate“, a spus inginerul.

Profil
Născut: 2 ianuarie1955, Braşov.
Studii: Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Braşov.
Familie: Divorţat, are un băiat şi o fată.

Întrebare şi răspuns
Unde este mai uşor de construit, în America sau Bacău?
Dacă ai bani, oriunde este uşor. Americanii nu sunt cu nimic mai buni ca noi românii. Sunt poate mai organizaţi decât noi şi mai motivaţi. Evit însă să mă cramponez de lucruri negative, prefer să le caut tot timpul pe cele bune. Am observat însă un lucru la mine în ţară pe care încă nu l-am înţeles. Aici unii muncitori sunt mai delăsători, deşi foarte mulţi români care muncesc peste graniţă sunt adevăraţi profesionişti. Nu înţeleg cum acolo pot şi aici, în ţara lor, nu mai pot.

Ce-i place
Atunci când nu este pe şantier preferă să se plimbe prin parc. Îi plac anotimpurile de primăvară şi toamnă. Bucuria sa cea mai mare este că a ajuns să fie împăcat cu propria sa persoană şi să nu aibă niciun regret. Îi plac construcţiile pe care le-a realizat şi faptul că a lăsat ceva în urma sa.

Ce nu-i place
Lui Stelian nu-i place minciuna, grandomania şi lipsa de caracter de care dau dovadă unii oameni. Nu-i plac emisiunile politice de la televizor şi nici bârfele din ziarele de scandal, deşi recunoaşte că le citeşte uneori pentru că asta i se oferă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite