Bacău: PORTRET/ Mădălina Jora, olimpica de aur la grafică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta a obţinut locul I la Olimpiada de Arte Vizuale, Sculptură şi Arhitectură. În plus, a primit şi un premiu special pentru prestaţia ei din concurs.

Mădălina nu concepe viaţa fără artă. Anul acesta ea a obţinut locul I la Secţia Grafică de la Olimpiada de Arte Vizuale, Sculptură şi Arhitectură. Vrea să ajungă studentă la Facultatea de Arte din Cluj sau Bucureşti. Acum, este elevă a clasei a XII-a de la  Colegiul Naţional de Artă „George Apostu“.

A început să deseneze în clasa a II-a, la Palatul Copiilor, sub îndrumarea profesoarei Dany Zărnescu. De atunci, n-a mai lăsat creionul şi peniţa din mână. Îşi aminteşte că prima sa compoziţie a fost „Oameni la cules de struguri“. Apoi, au urmat şi alte tablouri.

Premiu special în Japonia

Câţiva ani mai apoi, primul său desen avea să fie recompensat cu premiul special la un concurs internaţional, care a avut loc în Japonia. „Îmi amintesc şi acum cum arăta trofeul primit. Era o pasăre frumos colorată, pe o ramură de stejar. Era ca o jucărie cu baterie, care cânta. O mai am şi acum şi se joacă fratele meu, David, cu ea“, râde Mădălina. Premiul i-a dat încredere în forţele proprii.

În clasa a V-a, s-a înscris la Liceul de Artă, unde Mădălina făcea exact ceea ce-i plăcea. „Cele şase ore de desen pe săptămână simţeam că nu îmi ajung. Doream să desenez în continuu“, a mai adăugat tânăra. De atunci, Mădălina a realizat peste 100 de compoziţii, toate în creion, culoare şi peniţă, în zeci de tehnici grafice.

„Eram cei mai buni dintre cei buni“

Au urmat apoi mai bine de alte 20 de premii, obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale. Principalul om care a ajutat-o în obţinerea rezultatelor a fost diriginta sa, Luminiţa Radu. În urmă cu trei săptămâni, s-a dus cu mari emoţii la Olimpiada Naţională, care a avut loc la Târgovişte. Deşi obţinuse primul loc la faza judeţeană, ştia că are mulţi contracandidaţi de excepţie.

„Eram cei mai buni dintre cei mai buni. Nu vroiam să dezamăgesc. Nici pe mine, nici profesorii şi nici familia. De prima probă, portret cu mâini,  mi-a fost frică cel mai tare, pentru că era eliminatorie“, a mai afirmat Mădălina Jora. A obţinut nota 9,28 şi a putut merge mai departe.

La proba următoare, cea de creaţie, nota obţinută a fost cea maximă: 10. Tema decisă de comisia de examinare a fost „Manuscrisul din cărţile vechi“, unde concurenţii au avut de furcă fiindcă trebuia transpusă grafia veche. Ba mai mult, olimpicii au avut de realizat şi o mapă în care au prezentat obiectivele turistice din Târgovişte.

Profil
Născută:
8 martie 1992, la Bacău.
Studii: Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu“.
Familie: Are un frate, David, în vârstă de 3 ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă pentru tine acest premiu?
În primul rând, locul I la Olimpiada de Arte Vizuale înseamnă intrarea la facultate fără admitere. Apoi, o mare împlinire sufletească. Nu în ultimul rând, o recunoştinţă faţă de familia mea şi faţă de profesorul care m-a format. 
Care este cea mai mare dorinţă a ta pentru viitor?
Să intru la facultate şi să prind o bursă în străinătate. Aş prefera Anglia sau Spania. În aceste două ţări sunt universităţi de prestigiu, iar limbile vorbite îmi sunt cât de cât accesibile. Oricum, important este să devin un grafician cunoscut şi să fac toată viaţa ceea ce îmi place. Să mă duc la serviciu cu drag.

Ce-i place
Îi plac foarte mult ciocolata cu căpşuni, înotul şi tenisul de câmp. În timp ce lucrează la o compoziţie ascultă muzică pentru că o relaxează şi îi dă inspiraţie. Îi place să meargă în excursii şi să cunoască oameni din mai multe medii.

Ce nu-i place
Nu îi plac orezul, ceapa şi nu agreează mâncarea cu multe zarzavaturi. Nu-i plac filmele SF şi nici cele de groază. Totodată, nu crede în superstiţii. Nu-i place să piardă timpul şi din spectrul de culori cel mai mult detestă galbenul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite