Bacău: PORTRET/ Lenuţa Neacşu ajută copiii să redescopere cărţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibliotecara a făcut din filiala de la marginea Bicazului o a doua casă pentru o mână de micuţi cu care soarta nu a fost darnică şi a primit un premiu pentru iniţiativă.

Lucrează ca blibliotecară de mai bine de 16 ani, dar în ultimul an şi jumătate a realizat lucruri cât pentru întreaga carieră. Debutul schimbărilor în bine survenite la serviciu s-a produs odată cu mutarea sa la Filiala Bicaz a Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza“ din Bacău.

„Când am ajuns acolo, am găsit un sediu ferecat cu gratii şi deloc primitor. Mi-am spus că aşa eu nu pot să atrag copiii să vină la bibliotecă şi, cu sprijin de la conducere, am reuşit să transformăm locul în unul cald şi primitor“, povesteşte Lenuţa.

Proiect apreciat de juriu

Au urmat multe proiecte, iar uşa bibliotecii de cartier a început să se deschidă tot mai des, iar abonamentele să se înmulţească. Zeci de elevi  îi trec acum pragul pentru a împrumuta o carte sau pentru a naviga pe internet.

„Am aplicat imediat pentru programul «Biblionet» oferit de Bill Gates şi am reuşit să obţinem calculatoare conectate la internet. Acum, toţii copiii din cartier ştiu unde este biblioteca. Dar eu am grijă să le dau şi câte o carte să citească, nu doar să se limiteze la a sta în faţa computerului“, mai spune bibliotecara.

Cel mai important proiect, care i-a adus şi un premiu special, a fost acela de „School after School“, care a avut ca beneficiari 17 elevi nevoiaşi din cartierul Izvoare.

„Sunt copii care provin din familii cu o situaţie financiară precară. Au fost selectaţi de director şi incluşi în acest program care s-a derulat pe parcursul anului şcolar trecut. Veneau în fiecare zi după ore şi făceam împreună temele. Au obţinut rezultate foarte bune“, mărturiseşte Lenuţa Neacşu. Nu s-a limitat doar la teme, ci a vrut să le ofere mai mult copiilor. A apelat la o fundaţie care le-a adus zilnic mâncare caldă.

„Parcă erau toţi fraţi. Împărţeau mâncarea şi se ajutau între ei. I-am învăţat să fie buni cu cei din jurul lor. Tot pentru ei am aplicat şi la Premiile în Educaţie organizate de Fundaţia «Dinu Patriciu». Am mers cu toate proiectele din ultimul an, dar cel care a impresionat juriul a fost acesta şi am ajuns în marea finală de unde m-am întors cu menţiunea specială“, spune Neacşu.

„Avem multe idei“

Copiii vin în continuare la bibliotecă, chiar dacă proiectul a luat sfârşit. Îşi fac temele şi pun bazele unor noi programe.

„Avem copii care au mamele în Penitenciar. Vrem să organizăm o serbare şi să reuşim să le aducem să-şi vadă micuţii cum recită poezii sau interpretează o scenetă. Avem multe idei şi am convingerea că voi reuşi să le pun pe toate în practică“, a mai spus bibliotecara.

Profil
Născută:
11 noiembrie 1967, Bacău.
Studii: A absolvit Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării, Bucureşti.
Familie: Este căsătorită, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai frumoasă amintire de la acest proiect?
Sunt multe. Una mai deosebită ar fi că de 1 iunie am chemat un grup de copii de la Liceul de Artă pentru un mini-spectacol. Nu aveam cu ce să-i servesc şi am mers la patiseria din colţ cu o pungă de nuci ca să-mi dea în schimb produse. Mi-au spus că primesc doar miezul şi ne-am pus cu toţii pe spart nuci în bibliotecă. 
Cum de aţi ales această meserie?
De mică visam să fiu biblio-tecar. Mă duceam şi le întrebam pe doamne ce trebuie să fac să ajung şi eu ca ele. Spuneau că nu există o facultate pentru meseria asta şi eu mă rugam să se înfiinţeze. S-a făcut o secţie la Sibiu şi mi-am văzut visul cu ochii.

Ce-i place
„Îmi place să gătesc pentru familie, să fac pizza, plăcinte şi tot felul de alte mâncături, şi să petrec timpul cu cei trei copii ai mei“, spune Lenuţa Neacşu.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac prostia şi răutatea. Le consider păcate capitale. Nici indiferenţa pe care unii o manifestă faţă de semenii lor“, adaugă bibliotecara.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite