Bacău: PORTRET/ Iuliu Iuraşcu este tatăl fanfarei „Mica promenadă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Iuraşcu
Iuliu Iuraşcu

Profesorul a fost primul care a înfiinţat o orchestră a copiilor în Bacău, în urmă cu patru decenii. Profesorul a venit în Bacău ca instrumentist la corn la Filarmonica „Mihail Jora“.

Aici, a avut ocazia de a cunoaşte un om pasionat de muzica de fanfară.

„Nu cunoşteam prea multe legate de muzica de fanfară. Partiturile erau greu de găsit, iar cele scrise pentru copii erau inexistente. Nu m-am descurajat şi, cu ajutorul prietenului meu, în 1970 am înfiinţat prima fanfară de elevi din Bacău“, povesteşte profesorul. Iuliu Iuraşcu îşi aduce aminte că  primul concurs la care a participat a fost la Oneşti, după care, an de an, mergea cu copiii la Constanţa, unde se organiza festivalul „Trompeta de Aur“.

L-a cântat pe Porumbescu

„La acest concurs se reuneau fanfare de copii din toată ţara. Eu aveam 25 de elevi, alţii aveau câte 90. Am cântat selecţiuni din opereta „Crai Nou“ de Ciprian Porumbescu şi un marş din Aida de Verdi“, a mai zis Iuliu. A condus fanfara de elevi trei ani, după care, fiind angajat al Filarmonicii băcăuane, i s-a sistat dreptul a de a avea o activitate suplimentară.

Are 25 de copii

În anul 1980 a înfiinţat o formaţie profesionistă de suflători la Filarmonica „Mihail Jora“ din Bacău. „Am decis ca fanfara noastră să se numească «Promenada». Am mers în turnee până la Revoluţie. Plecam în Germania, în Italia şi câştigam bani buni. Munceam extrem de mult, dar se merita“, a mai spus Iuraşcu.

În anul 2000, s-a hotărât să înfiinţeze o nouă fanfară în Bacău cu numele de „Mica promenadă“. „Am circa 25 de elevi din clasele a VII-a până la clasele a XII-a. Pentru fiecare în parte scriu partituri în funcţie de nivelul la care sunt. Am şi olimpici în formaţie, dar şi începători“, a încheiat el.

Profil
Născut
: 12 iulie 1946, Vaslui.
Studii: A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Familie: Văduv.

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere aveţi despre muzica de la televizor?
Am o părere foarte proastă despre muzica dată la televizor. Este lamentabilă situaţia în care s-a ajuns în prezent. Băiatul meu are un studio de înregistrări şi am fost uimit să aflu că el prelucreză vocile artiştilor cu care lucrează. 
Unde o să cântaţi cu fanfara pe viitor?
Deocamdată nu avem în plan niciun concert în Bacău, dar urmează să participăm la un concurs naţional între fanfare, la jumătatea lunii octombrie. Sperăm să ieşim pe locul I, la fel ca anul trecut. Ultima dată am putut fi ascultaţi la Zilele Bacăului.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite