Bacău: PORTRET/ Ion Şarban a format campioni mondiali la lupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul este director la Sport Club Municipal Bacău, a înfiinţat mai multe centre de selecţie în judeţ şi este în căutarea de noi tinere talente. A luat contact cu lumea sportului şi salteaua la 15 ani.

Târziu, spune sportivul, dar a avut grijă să muncească mult şi să recupereze timpul pierdut. „M-am dus într-o zi după ore cu colegii la Sala Letea şi atunci m-am şi înscris la club. Mi-au plăcut luptele şi m-am antrenat de atunci aproape în fiecare zi“, îşi aminteşte Şarban.

A câştigat zeci de medalii la competiţiile la care a participat, dar cele mai valoroase sunt două medalii obţinute la campionatele naţionale. Se mândreşte, însă, mai mult cu cariera de antrenor şi cu faptul că prin copiii pe care i-a îndrumat  a adus Bacăului peste 100 de medalii şi mai ales titluri importante.

„Elevii m-au depăşit“

„Elevii mei m-au depăşit cu mult şi asta mă bucură. Am avut peste 17 sportivi selecţionaţi la loturile naţionale de juniori şi seniori. Şi acum, elevi antrenaţi de mine sunt în lotul României“, a mai spus sportivul. Primul mare rezultat l-a obţinut cu Marian Bradea, care în 1995 a fost campion mondial la lupte, la categoria de 76 de kilograme.

A urmat titlul de campion european al lui Constantin Bulibaşa, în 2000, şi medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Istanbul, din 2008, cu sportivul Iulian Făghian. Acestă ultimă reuşită i-a adus şi titlul de antrenorul anului la Bacău. Din mai 2009 se află la conducerea Sport Club Municipal Bacău. Nu s-a aşezat comod în fololiul de director ci a început să caute soluţii pentru a-i atrage pe copii spre sport. 

Talente căutate în sate

„Am înfiinţat în mediul rural centre de selecţie la Luizi Călugăra, Osebiţi, Gioseni, Izvorul Berheciului, Nicolae Bălcescu şi Târgu Trotuş. Am mers împreună cu antrenorii în aceste localităţi pentru a descoperi noi talente. Şi pot spune că am reuşit. Avem deja sportivi care au făcut un pas înainte şi acum se antrenează la Bacău“, explică directorul.

Fiecare centru dispune de o mică sală de antrenament unde copiii de la ţară îşi fac botezul în diverse sportuti şi sunt urmăriţi şi îndrumaţi de antrenori veniţi de la Bacău. „Eu vreau să le dau posibilitatea şi celorlalţi antrenori să meargă în aceste localităţi şi să descopere talente şi pentru celelalte sporturi. Să nu uităm că sunt mari sportivi, gen Nicu Vlad, care provin din mediul rural şi au făcut performanţă. În centre elevii mai practică judo, haltere şi atletism“, a mai spus Şarban. Tot el a reuşit în 2009 să înfiinţeze la Liceul cu Program Sportiv din Bacău catedra de lupte greco-romane, o premieră pentru judeţ.

Profil
Născut:
5 august 1967, Bacău.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Bacău.
Familie: Este căsătorit şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Copiii vă urmează în carieră?
Băiatul meu de 14 ani face şi el lupte greco-romane. L-am antrenat şi eu, dar acum se află în grija antrenorului Sorin Taşcă, pentru că eu nu mai pot să-i acord atât de mult timp cât are el nevoie. Îi place foarte mult acest sport şi vrea ca anul acesta să obţină o primă medalie la competiţiile naţionale.  
Ce alte împliniri v-a adus viaţa de sportiv?
Păi aşa mi-am cunoscut soţia. Eu eram antrenorul lui Marian Bradea şi prin el am cunoscut-o pe sora lui, cu care ulterior m-am căsătorit. Ne cunoaştem de 20 de ani şi suntem foarte fericiţi împreună. Aşa, elevul meu mi-a devenit cumnat şi formăm o familie frumoasă.

Ce-i place
Îmi place să mă plimb cu bicicleta, să înot, să citesc, atât cât îmi mai permite timpul, şi bucătăria italiană. Îmi face plăcere să călătoresc şi îmi plac oamenii echilibraţi.

Ce nu-i place
Nu-mi plac prostia, răutatea, persoanele care vor să se folosească de cei din jur şi nu-mi place instabilitatea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite