Bacău: PORTRET/ Dan Gabăr a dus şahul în şcolile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alături de Marea Maestră a sportului minţii, Elisabeta Polihroniade, îi învaţă pe elevi să se bată cu regi, regine, nebuni, cai, ture şi pioni. O persoană complexă, cu activităţi şi talente multiple.

 Aşa poate fi descris în puţine cuvinte băcăuanul Dan Gabăr. A copilărit în comuna Bereşti Tazlău şi încă de atunci îşi petrecea timpul liber fie în faţa tablei de şah, fie în faţa unui caiet de matematică. Erau cele două mari pasiuni ale sale, la care a renunţat temporar când a plecat la facultate.

„Am ales drumul alunecos al Facultăţii de Transporturi Bucureşti, în defavoarea celeilalte pasiuni, matematica. Am făcut din toate câte puţin şi din acest punct de vedere mă consider un norocos“, spune Dan Gabăr. În anii ’80 a început să cocheteze cu teatrul. A pătruns atunci într-o lume mirifică, care i-a adus cei mai buni prieteni.

A jucat în teatru

„M-am refugiat spre Teatrul Studenţesc «Podul», unde, alături de Claudiu Bleonţ, Stelian Nistor şi alţi dragi colegi, sub bagheta regizorului Cătălin Naum, am navigat pe un drum presărat cu «Egmont» de Goethe, «Aventură japoneză» de Okamura Schiko sau «Ştefan Vodă» de Barbu Ştefănescu Delavrancea“, îşi aminteşte băcăuanul. Nu s-a oprit aici şi a încercat şi muzica. A luat lecţii de canto, dar a renunţat să-şi construiască o carieră în această lume.

După terminarea facultăţii, singura pasiune care l-a acaparat a fost tot şahul. „Fire rebelă, am reuşit să fiu doar un jucător de categoria a I-a, dar am descoperit o lume interesantă a şahiştilor“, a mai spus Gabăr. Viaţa lui s-a schimbat în urmă cu patru ani când a întâlnit-o pe Elisabeta Polihroniade.

Şah pentru 10.000 de elevi

„Atunci a luat naştere un proiect curajos «Turneul Regilor» care, la primele două ediţii, a reunit legende ale şahului mondial din anii ’70-’80. Am reuşit să aducem în ţară primii zece jucătorii ai lumii“, îşi aminteşte băcăuanul. A apărut apoi ideea introducerii şahului în şcolile româneşti şi a ales să lanseze proiectul în judeţul Bacău.

„Fiind născut în Moineşti şi copilărind la ţară, mi s-a părut firesc să începem acest proiect aici. Vom organiza în fiecare an turnee în toate cele 85 de comune şi în cele opt oraşe ale judeţului. Estimativ, credem că vor juca peste 10.000 de elevi, ceea ce ar fi un adevărat record“, a mai spus Gabăr.

Prin Campionatul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade“ se urmăreşte crearea unei baze mari de jucători, dar şi să le ofere copiilor de la ţară o variantă utilă de petrecere a timpului liber. Primul pas a fost deja făcut, faza judeţeană s-a încheiat, iar elevii au răspuns în număr mare invitaţiei la şah. Peste 140 de participanţi s-au calificat la faza naţională de la Căciulata.

Profil
Născut: 27 februarie, 1959, la Moineşti.
Studii: Facultatea de Transporturi din Bucureşti.
Familie: Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Cum sunt elevii şi profesorii participanţi la concurs? 
Încrezători, datorită prezenţei doamnei Elisabeta Polihroniade, şi impresionaţi de faptul că jucau pentru prima dată cu aceleaşi ceasuri de şah ca la marile turnee ale lumii. Prezenţa celor mai buni arbitri ai României, Radu-Cătălin Chirilă, arbitru-şef al Federaţiei Române de Şah şi Haralambie Candea, cel mai experimentat arbitru, a dat o notă de profesionalism acestei competiţii.
Cum se împacă redactorul-şef Dan Gabăr cu poetul Dan Gabăr?
Se împacă bine, spun eu. Îmi place să scriu poezii. Am scris multe până acum şi în acest an vreau să-mi lansez primul volum. Lansarea va avea loc la Moineşti.

Ce-i place
„Îmi place să mănânc cât mai simplu, dar nu pot refuza sarmalele gătite de mama! Adorm pe muzica lui Mozart, sub clapele lui Mitsuko Uchida şi vibrez pe muzica lui Wagner (Inelul Nibelungilor)“, susţine Gabăr.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că avem atât de puţin timp pentru a cunoaşte creaţia lumii şi că mulţi dintre noi nu facem suficient pentru a schimba lucrurile din jurul nostru care ne deranjează“, spune şahistul Dan Gabăr.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite