Bacău: PORTRET/ Claudia Toia, olimpica fermecată de literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat cinci ani la rând la olimpiade şi de fiecare dată s-a întors acasă cu premii. Rezultatele i-au garantat admiterea la University College London.

A descoperit pasiunea pentru literatură încă din copilărie. I-a plăcut atât de mult să citească, încât nu a mai lăsat cărţile din mână şi nu regretă. Acum se poate lăuda cu un bagaj de cunoştinţe solid, care a ajutat-o să se remarce la cele mai importante concursuri la care a participat în timpul şcolii.

„La concursuri şi olimpiade am început să particip încă din clasa a VIII-a, când am fost la Română, unde am câştigat primul meu premiu pe judeţ. De atunci, am fost prezentă an de an, evoluând gradual şi obţinând premii din ce în ce mai importante“, spune Claudia.

Literatură şi sociologie

Nu s-a limitat doar la literatură. A început să-i placă şi sociologia şi a împărţit timpul dedicat studiului pentru a aprofunda şi această materie.

„În ultimii doi ani am înglobat în orizontul meu de interes şi ştiinţele socio-umane, prin participarea la Olimpiada Naţională de Sociologie, unde am obţinut locul trei doi ani la rând“, a mai spus adolescenta.

În topul reuşitelor a adăugat anul trecut şi un premiu doi la Concursul Naţional de critică literară „Mihail Iordache“, dar şi un loc trei la internaţionala de limbă şi literatură română. Toate aceste premii nu au convins-o pe Claudia să-şi continue studiile în ţară.

A urmărit în jurul ei ce se întâmplă cu oamenii inteligenţi, cu valorile ţării şi a ajuns la concluzia că dacă rămâne aici viaţa ei nu se va schimba prea mult. A optat pentru a studia literatura, marea ei pasiune, la o universitate din Anglia. „Deşi aveam locul asigurat la facultăţile din România, am ales să plec. Mi-am dat seama că dacă voi alege Litere nu voi face altceva decât să aprofundez ceea ce am învăţat pentru olimpiade. Iar după ce termin nu ajung decât un profesor mediocru cu un salariu de mizerie“, a mai spus Claudia.

Acceptată fără probleme de englezi

Aşa că a aplicat la mai multe universităţi din străinătate şi a ales University College London unde va studia literatura engleză.

Britanicii au supus-o unui test pe care l-a trecut cu brio şi pentru că a luat Bacalaureatul cu media 9.93, admiterea ei a fost fără probleme.

Părinţii i-au fost alături şi nu s-au opus alegerii făcute. „Am pus în balanţă avantajele şi dezavantajele şi am ajuns la concluzia că este mai bine acolo. Familia m-a susţinut şi m-a ajutat în toate aceste demersuri“, a conchis Claudia.

Profil

Născută: 10 octombrie 1991, Bacău.
Studii: Este studentă în anul I la University College London, Marea Britanie.
Familie: Are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Cât este taxa de studiu peste hotare?
În Anglia, taxa de studiu este 3.290 de lire sterline, iar noi, ca membri ai Uniunii Europene, avem dreptul la un împrumut din partea statului britanic, ce va fi returnat odată ce voi câştiga un salariu de peste 15.000 de lire. Eu cred că mă voi descurca şi nu o să regret alegerea făcută. Oricum, nu cred că o să mă mai întorc în ţară. Acolo am mai multe şanse să-mi construiesc o carieră.
Mai ai timp şi pentru alte lucruri?
Bineînţeles. Oricum, pasiunea de bază rămâne cititul, dar când am timp mă uit la filme. De asemenea, îmi place  să călătoresc şi o fac de câte ori se iveşte ocazia. Să nu creadă nimeni că toată ziua stau şi citesc. Nu. Am o viaţă de adolescent normal, care se întâlneşte cu prieteni, merge la plimbare în oraş.

Ce-i place
„Îmi place să mă plimb prin librării cu orele, fără să am o ţintă anume. De asemenea, îmi plac oraşele mari, agitate, unde mereu există lucruri noi, interesante de văzut şi de făcut“, spune olimpica.

Ce nu-i place
„Mă deranjează faptul că în ziua de azi cultura e tratată cumva ca o parte derizorie a vieţii noastre, fiind de multe ori ignorată. Şi nu-mi place deloc să mă trezesc dimineaţa“, completează ea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite