Bacău: Numeroşi muncitori care lucrau în construcţii nu aveau forme legale de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica pedepsei cu închisoarea, patronii s-au grăbit să declare angajaţii pe care, cel mai probabil, îi plăteau la negru

Într-o singură săptămână, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au fost luate în evidenţă circa 600 de contracte de muncă, de două ori mai multe faţă de media anterioară.

Noul Cod al Muncii, intrat în vigoare la începutul acestei luni, a băgat spaima în agenţii economici din judeţul Vaslui.


Pentru a nu risca să ajungă după gratii dacă sunt prinşi că folosesc forţă de muncă fără documente, aceştia au început să bată la uşile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui pentru a solicita relaţii şi ulterior să se înregistreze în baza de date electronică cu noi angajări.


„În ultima săptămână numărul contractelor de muncă pe judeţ a crescut cu 600. Este o cifră importantă dacă ţinem cont de faptul că până acum aveam cel mult 1.000 de contracte încheiate pe lună“, ne-a declarat Adina Harabagiu, inspector şef adjunct al ITM Vaslui.


Angajaţii, mulţumiţi de noua prevedere


Potrivit Noului Cod al Muncii, patronii care nu întocmesc acte celor pe care-i primesc la muncă riscă sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită fără forme legale, valoarea fiind chiar şi de cinci ori mai mare decât până acum. Inspectorii vasluieni pun „interesul“ patronilor faţă de respectarea legii pe seama controalelor de săptămâna trecută, pe care le-au făcut împreună cu cei de la Garda Financiară, Poliţie şi Jandarmerie pentru depistarea cazurilor de muncă la negru. Reprezentanţii ITM au verificat aproape 20 de firme din judeţ şi la finele controalelor au aplicat două amenzi, în cuantum de 27.000 de lei.


„Am prins un angajator din domeniul construcţiilor care avea la muncă doi angajaţi fără forme legale. Dacă aceştia din urmă au scăpat de amendă, angajatorul a fost sancţionat cu suma de 27.000 de lei“, a mai spus Adina Harabagiu.


Potrivit noului Cod al Muncii, acolo unde sunt depistaţi mai mult de cinci angajaţi fără contract de muncă se consideră faptă penală şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 2 ani. Amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei vor primi şi cei găsiţi la serviciu fără acte.


Vasluienii salută această nouă prevedere din legislaţia muncii. „Nu sunt de acord cu noul Cod al Muncii, dar această prevedere este singura care vine în ajutorul angajatului“, este de părere Vasile Râmbu, de 32 de ani, funcţionar public.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite