Bacău: Noua instalație de epurare a apei reziduale, învinsă de ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii stației au fost nevoiți să împrăștie dejecțiile băcăuanilor pe un câmp de patru hectare. Investiția, în valoare de aproape 16 milioane de euro, a fost inaugurată cu surle și trâmbițe la sfârșitul lunii noiembrie.

Tone de dejecții provenite din conductele municipiului Bacău au blocat funcționarea noii stații de epurare a apelor reziduale. Dată în folosință pe 26 noiembrie și considerată de municipalitate ca o mare realizare a administrației locale, instațația de 16 milioane de euro a fost pusă la pământ de ger.

Concret, una dintre pompele instației s-a blocat după ce dejecțiile din instalație nu au mai fost suficient de fluide din cauza temperaturilor scăzute. Ca să nu rămână cu toate conductele înfundate, lucrătorii Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) s-au văzut nevoiți să le împrăștie cu vidanjele pe un câmp de patru hectare din apropiere.

"De fapt, noi am transportat nămolul pe un teren aflat în domeniul public, dar dat nouă în administrare. Practic, noi suntem în perioada de probe și se mai întâmplă și astfel de incidente. Cele patru hectare de câmp sunt de fapt «paturi de uscare». Așa era în vechea tehnologie", a declarat Petruș Rădulescu, director tehnic CRAB.

Noua tehnologie inaugurată în luna noiembrie prevede în schimb, ca astfel de «paturi de uscare» să nu mai fie utlizate și ele vor fi înlocuite cu niște containere speciale.

Locuitorii zonei, sufocați de mirosul pestilențial

Familiile care locuiesc în vecinătatea celor patru hectare de teren spun că evenimentul de ieri nu este unicul. Oamenii se plâng că aproape zilnic au parte de astfel de "tratamente" din partea CRAB.

Din cauza mirosului ei se văd nevoiți să iasă rar din casă, mai ales vara iar copiii lor refuză să mai iasă la joacă. "Aproape în fiecare noapte văd vidanje care transport dejecții și le aruncă pe câmp. Ziua, nu putem sta de miros. E jale! Eu am casa chiar în fața terenului cu dejecții. De multe ori, terenul devine moale și oricine se poate afunda în el", a explicat Daniel Lupu (42 de ani) vecin locuitor al zonei.

În ciuda numeroaselor reclamații pe care oamenii spun că le-au făcut la CRAB, rezultatul a rămas același. Singurul lucru cu care s-au ales au fost niște stâlpi de beton. "Au venit și au delimitat zona cu pari de ciment. Atât! Nimic mai mult! De parcă mirosul s-ar opri în stâlpii ăia!", spune plin de năduf Gheorghiță Lupu, unul dintre fiii bărbatului de 42 de ani.

 CITAT

Iuliana Romaniuc  - INSPECTOR GARDA DE MEDIU

"A fost, într-adevăr, o avarie la instalația de deshidratare a nămolului. Stația de epurare este  în perioada de probe. Nu se face nimeni vinovat de situația creată. De aceea nu am dat nicio amendă"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite