Bacău: Moldovean salvat de-o inimă de oltean, în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Culbec (53 de ani) din Comăneşti a renăscut în urma unui transplant de cord efectuat la o clinică din Târgu Mureş. Familia acestuia aproape că-şi pierduse speranţa, după mai multe infarcturi şi două tentative eşuate de transplant ale bărbatului.

Bucurie mare în familia Culbec din Comăneşti, la 24 de ore după ce medicii din Târgu Mureş au reuşit un transplant de inimă lui Mircea Culbec (53 de ani).

Acesta era căzut la pat de mai multă vreme, după ce lucrase 30 de ani într-un mediu toxic, cu temperaturi ridicate, la Chimcomplex Borzeşti. Inima sa era slăbită, iar bărbatul era aproape la fel de neajutorat ca un prunc.

Chinul lui Mircea Culbec s-a terminat în seara de vineri, când familia a primit un telefon salvator. „M-au sunat de la spitalul din Târgu Mureş şi m-au întrebat cât de repede putem ajunge la ei. Am cerut o ambulanţă bine dotată ca să ajungă în siguranţă, iar câteva minute mai târziu eram deja pe drum“, a povestit Marian Culbec (23 de ani), fiul pacientului. La miezul nopţii au ajuns la destinaţie, iar medicii i-au făcut testele de compatibilitate. Mircea urma să primească inima unui băiat de 18 ani din Craiova, aflat în moarte clinică în urma unui accident de motocicletă. Inima pe care urma s-o primească Mircea a fost adusă cu un elicopter de la Craiova.

„Înainte să intre în operaţie era optimist. Ştia că este ultima lui şansă. În ultima vreme se ruga cu cărţile primite de la preot şi-mi spunea să mă pregătesc de ce e mai rău“, a spus Camelia Culbec, soţia lui Mircea, care l-a încurajat până să intre în sala de operaţie.

A treia oară a fost cu noroc

Medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş au realizat transplantul în şase ore. Operaţia a fost un succes. „Cordul funcţionează bine. Încă nu putem afirma că toate riscurile sunt îndepărtate. Din experienţă, lucrurile care merg bine în această perioadă evoluează, de obicei, bine în continuare“, a precizat profesor doctor Radu Deac, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Familia Culbec este cu atât mai fericită cu cât Mircea mai avusese două tentative nereuşite de a primi o inimă nouă. „Prima dată, acum un an, donatorul era compatibil. În schimb, mai exista un caz mai grav decât soţul meu, o fetiţă de 15 ani care avea nevoie de o inimă nouă, iar medicii au decis că aceasta trebuie salvată“, a explicat soţia.

Femeia a mai spus că a doua oară când a fost chemat la Târgu Mureş, în ajunul Anului Nou, donatorul nu era compatibil deoarece suferise de hepatită şi exista riscul transmiterii acestei boli.

Craiova i-a marcat destinul
Familia lui Mircea este convinsă că salvarea sa nu este întâmplătoare. Bărbatul făcuse armata la artilerie în Craiova şi avea multe amintiri plăcute legate de acel oraş. „Nimic nu e întâmplător. Acum spune că, cu inima de 18 ani din Craiova, ar mai face înc-o dată armata“, spune soţia.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite