Ministerul Sănătății pune frână lucrărilor de reabilitare a Maternității Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituția trebuia să aloce aproape 2,5 milioane de euro dar nu a definitivat nici procedura de achiziție. Consiliul Județean a început renovarea la o jumătate din clădire dar lipsa banilor riscă să lase Maternitatea în șantier  

Mămicile care nasc la Maternitatea Bacău riscă să-și aducă pe lume bebelușii într-un șantier. După ce, în iulie 2009, Consiliul Județean (CJ)Bacău și Ministerul Sănătății au încheiat un acord de reabilitare a Maternității lucrările s-au împotmolit înainte de a începe.

În urma acordului din 2009, CJ și-a luat angajamentul de a investi în modernizare aproape 3,4 milioane de euro iar Banca Mondială a virat în contul Ministerului 2,5 milioane de euro.

Dacă la început lucrurile păreau ca și rezolvate, acum Maternitatea riscă să rămână un șantier. „În luna aprilie noi ne-am apucat de lucrări. Vom reabilita doar jumătate din clădire. Diferența trebuie să o facă Ministerul dar nu au dat startul nici măcar la procedura de achiziție, deși Banca Mondială le-a virat banii. Este lipsă de respect și bun simț față de pacienți dar și față de noi", a spus Dragoș Benea, președintele CJ Bacău.

Modernizare doar pe jumătate

Conform schemei de finanțare, din banii Băncii Mondiale trebuiesc renovate șase etaje ale corpurilor A, B, C și D, iar CJ trebuie să ducă la bun sfârșit modernizarea demisolului, parterului și etajului unu a corpurilor A și B, demisolul, etajele unu și patru ale corpului C și întreg corpul E.

Ministerul Sănătății abia s-a apucat de caietul de sarcini iar noi am cumpărat deja și o parte din aparatură. În aceste condiții clădirea nu va fi modernizată în totalitate. Maternitatea ar trebui să ofere condiții de cinci stele după renovare însă, chiar dacă noi vom termina partea noastră de investiție, tot un șantier va fi", a spus Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Licitație îngreunată de restul țării

Președintele CJ este convins că și în eventualitatea definitivării de către Ministerul Sănătății a caietului de sarcini lucrările pe care acesta trebuia să le execute nu vor fi duse la bun sfârșit prea curând. „O achiziție de lucrări poate dura între o lună de zile și 2 ani. Știu din experiență că foarte rar durează numai o lună de zile. Cu siguranță jumătatea Ministerului nu va terminată în acest an", a mai spus Benea.

Prefectura Bacău cunoaște problema banilor care întârzie de la Ministerul Sănătății însă, spune că situația nu se regăsește numai în Bacău.  „Este o licitație pe fonduri externe. Banii nu ajung numai la Maternitatea din Bacău ci la mai multe din țară. De aceea lucrurile au mers mai greu", a spus Nicoleta Zărnescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite