Bacău: Merele pentru elevi vin cu întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Bacău vrea să înceapă distribuirea fructelor în şcoli abia din ianuarie. Fermierii din judeţ spun că licitaţia nu-i atrage pentru că nu au depozite utilate în care să păstreze merele până în primăvară.

 Licitaţia pentru merele elevilor a fost deja demarată de către Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, instituţia care se ocupă de acest proiect, dar fructele vor ajunge abia după Crăciun.

„Ne-am propus să începem derularea programului pe 3 ianuarie 2011 pentru a putea organiza în linişte licitaţia şi pentru că legea ne permite. Spune că mărul trebuie distribuit 93 de zile consecutiv, în perioada 1 noiembrie - sfârşitul anului şcolar“, a declarat Cătălin Dociu, manager public CJ.

Licitaţia va fi electronică şi se va înscrie cine va dori. Câştigător va fi cel care oferă preţul cel mai mic şi îndeplineşte condiţiile legale.

Pentru Bacău a fost alocată suma de 119.300 de lei, bani din care trebuie achitat contractul, să se facă vizite la ferme şi să se acopere costurile cu licitaţia.

Merele băcăuanilor se strică până la primăvară

Producătorii de mere şi-au luat adio de la program. Din cauza faptului că în judeţul Bacău distribuirea merelor se va face abia la începutul anului viitor, şansele lor de a prinde şi de a onora contractul sunt aproape de zero.

„N-o să particip pentru că eu unul am depozit doar cu ventilaţie mecanică şi este riscant. Până la primăvară se pot strica şi nu vreau să ajung să cumpăr fructe din piaţă pentru a respecta contractul. Preţul ar fi bun, dar nu avem nici garanţia că vom primi banii la timp“, ne-a spus Mitică Popa, un producător de mere din comuna Iteşti.

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Bacău îi sfătuieşte pe fermieri să nu renunţe aşa de uşor. „Este o oportunitate şi ar fi păcat să nu se înscrie la licitaţie“, a spus Ioan Melinte, director APIA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite