Bacău: Medicii, forţaţi să muncească în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii vrea să înfiinţeze centre de asistenţă deschise nonstop pentru a scurta drumul bolnavilor la doctor. Gărzile ar urma să fie asigurate de medicii de familie, iar cine refuză să lucreze aici va fi penalizat la contractul pe care-l are cu Casa Judeţeană de Sănătate.

În judeţul Bacău nu există la ora actuală niciun astfel de centru de permanenţă la care băcăuanii aflaţi în suferinţă să poată apela după ce medicul de familie îşi încheie programul la cabinet. Singura soluţie rămâne Unitatea de Primire Urgenţe.

Ministerul Sănătăţii a lansat ideea şi le-a dat temă de lucru şefilor din teritoriu să identifice locaţiile necesare şi să înceapă procedurile de înfiinţare a centrelor. Până acum, însă nu s-a făcut mare lucru în acest sens.

Un centru în municipiul Bacău

„Săptămâna viitoare reprezentanţi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) se vor întâlni cu medicii de familie pentru a discuta posibilitatea înfiinţării unor astfel de centre în zonele unde cetăţenii au acces mai greu la actul medical. La nivelul municipiului Bacău există deja o cerere de înfiinţare a unui astfel de centru“, a declarat Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău. Cererea a venit din partea mai multor medici care s-au gândit să ofere permanenţă în sediul de pe strada Pictor Andreescu, dar numai pe timp de zi.

„Am vrut să facem noi un astfel de centru pentru că în Bacău nu mai există de mult. Însă programul era pentru weekend şi zilele de sărbătoare legală, nu noaptea. Acum a apărut această ordonanţă care ne obligă şi nu este legal“, afirmă doctorul Marilena Căliman, preşedintele Patronatului Medicilor de familie din Bacău.

Au dat în judecată Ministerul

Aceştia nu au stat cu mâinile în sân şi au dat în judecată Ministerul. „În momentul de faţă există două dosare la Curtea Constituţională. Noi, medicii de familie, considerăm că ni se încalcă dreptul la muncă. Nu poţi să obligi un om să muncească. Poate sunt bolnavi, poate au probleme. Mai mult, sunt două contracte distincte. Unul cu Casa pentru Medicină de Familie, altul pentru centre“, a mai spus Căliman. Cine refuză să facă gărzi, va fi penalizat cu 10% din banii pe care-i primeşte pe pacient.

Băcăuanii spun că ar fi bine să găsească o uşă deschisă la orice oră. „În weekend este tare dificil cu asistenţa medicală. Decât să mergi la spital şi să aştepţi cu orele, mai bine mergi la un astfel de cabinet, te consultă, îţi dă o reţetă şi te tratezi“, este de părere băcăuanca Andreea Popa.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite