Bacău: Maria Burlacu - Primarul copiilor se face diplomat (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost desemnată doi ani la rând edil al copiilor în cadrul Festivalului „Arlekin“. Acum, la 18 ani, tânăra învaţă pentru o carieră în diplomaţie.

În clasa a VIII-a, Maria Burlacu a primit pentru prima dată titlul de „edil al prichindeilor“ în cadrul Festivalului „Arlekin“, organizat de Primărie cu ocazia zilei de 1 iunie. „Eram şi eu un copil. S-a întrunit un Consiliu Judeţean al elevilor şi m-au ales pe mine să fiu primarul copiilor. A fost o experienţă interesantă. De aceea am participat şi anul următor. Din nou am fost aleasă pe aceeaşi funcţie“, îşi aminteşte Maria. Recunoaşte că acel statut i-a dat ocazia să participe la acţiuni inedite şi să stea la aceeaşi masă cu „fratele ei mai mare“, primarul real al Bacăului. 

A susţinut proiectele oraşului


„Îmi amintesc că am participat la o şedinţă cu primarul Romeo Stavarache şi consilierii locali. Am dezbătut probleme importante ale oraşului, legate de apa potabilă şi alte lucruri pe care eu la momentul acela nu le conştientizam. Mi s-a părut extraordinar ca nişte oameni aşa mari să stea de vorbă cu un copil“, a mai spus adolescenta.


Împreună cu membrii Consiliului Copiilor, Maria a iniţiat proiecte importante pentru municipiul Bacău. La acea dată a ridicat problema Teatrului de Vară şi a Bazinului de Înot. „A fost, oarecum, la limita dintre joc şi serios. Noi aveam planuri mari, dar între timp lucrurile s-au mai schimbat, eu am mai crescut şi am decis să nu mai particip la alegeri. În orice caz, m-am distrat şi mi-a prins chiar bine experienţa. Eu eram o persoană emotivă şi închisă, iar această experienţă m-a schimbat mult“, povesteşte Maria Burlacu.


Alegerea ei în funcţia de primar al copiilor n-a fost întâmplătoare. Era singura elevă de nota 10 din judeţ. Tânăra a terminat gimnaziul cu zece pe linie şi a fost declarată şefa de promoţie a Şcolii numărul 18 din Bacău, în 2007.

Ar vrea să studieze în străinătate


Fostul primar al copiilor a terminat clasa a XI-a şi se gândeşte serios pe ce drum va apuca când va absolvi liceul. O tentează să continue studiile în străinătate, după care să îmbrăţişeze o carieră în diplomaţie. „În această vacanţă am de gând să merg pentru o perioadă în Germania să văd cum este acolo. Vreau să trăiesc printre ei ca să văd dacă mă descurc într-o ţară străină. Nu sunt însă hotărâtă dacă să plec sau nu din ţară“, adaugă eleva. Adoră istoria, iar în acest an a participat la Olimpiada Naţională de Istorie.

Profil
Născută. 27 iunie 1992, Bacău.
Studii. Clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. Vrânceanu“ din Bacău.
Familie. Mai are două surori.

Întrebări şi răspunsuri


Ştiu că faci nişte bijuterii, despre ce este vorba?


De ceva timp, eu şi sora mea facem handmade-uri (n.r. - bijuterii confecţionate manual). Este un hobby, dar recunosc că mi-ar plăcea să-mi extind „afacerea“. Am participat la expoziţii în cadrul Zilelor Colegiului şi la alte licee din oraş. Nu se câştigă cine ştie ce, dar e suficient cât să ieşi la un suc.  


Cum a fost acest an pentru tine?


A fost cel mai bun an de până acum. Am realizat multe lucruri şi chiar mă simt împlinită. Cel mai mult mă bucur că am făcut pasul de la copil la om. Sunt mult mai conştientă de ceea ce fac şi de ce se petrece în jurul meu. M-am maturizat şi acest lucru mă mulţumeşte.

Ce-i place


Îi place să fie înconjurată de oameni. Îi place să comunice şi să se implice în tot felul de proiecte. Când are timp merge pe munte şi îi mai place
să cânte la chitară.

Ce nu-i place


Nu-i plac schimbările bruşte şi nici să stea departe de cei dragi şi de persoanele alături de care se simte bine. „Urăsc singurătatea şi nu cred că aş rezista să stau undeva unde să n-am contact cu oamenii“, a mai spus Maria.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite