Bacău: Mâncarea fast-food a dus zeci de copii la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, la Secţia de Boli Infecţioase sunt internaţi 38 de minori. Medicii dau vina pe produsele alimentare cumpărate la colţ de stradă.

Personalul medico-sanitar de la Spitalul de Pediatrie Bacău a fost suprasolicitat în ultima săptămână. Temperaturile crescute dar și alimentația nesănătoasă preferată de copiii a făcut ca în această perioadă să se înmulțească cazurile de toxinfecții alimentare în rândul celor mici, dar și adolescenților.

"Am întâlnit foarte multe cazuri de boli digestive însoțite de vărsături și febră în rândul copiilor. La Secția de Boli Infecțioase avem 38 de paturi ocupate de 45, iar la celalte secții din 110 paturi sunt ocupate 80", ne-a explicat Aurelia Țaga, managerul Spitalului de Pediatrie Bacău.

Medicii spun că cele mai grave cazuri s-au înregistrat la copii de până în trei ani care s-au prezentat la doctor cu diaree acută. Numai la sfârșitul săptămânii care s-a încheiat au venit la medic peste 200 de pacienți, dintre care 120 au primit rețetă pentru tratament la domiciliu, iar 23 au fost spitalizați o zi.

"O cauză a bolilor digestive este alimentația nesănătoasă, care presupune mâncaruri de tip fast-food. Aici, cei mai afectați sunt adolescenții. Mulți dintre ei nu mai apelează la ajutorul nostru decât în cazuri foarte grave, majoritatea tratându-se acasă", a mai zis Aurelia Țaga.

Produsele fără conservanți, la modă pe piața alimentară

Ca să prevină bolile digestive, mamele grijulii apelează cu încredere la magazinele care vând produse "bio".

"Eu cumpăr suc  și cereale fără conservanți pentru băiețelul meu de un an și nouă luni. Dau un ban în plus, însă pentru sănătatea lui fac orice sacrificiu. Mă gândesc că odată ce îi stric stomăcelul, nu mai există cale de întoarcere decât cu multe medicamente", ne-a zis Eugenia Adam, o băcăuancă.

Administratorii de magazine care vând astfel de produse spun că se bucură mulți clienți, chiar dacă marfa a fost introdusă de foarte scurt timp pe piață. "Am deschis de trei luni magazinul. Am adus la vânzare de la făină, dulciuri și produse cosmetice, până la uleiuri, sosuri și chiar bere fără conservanți. Lumea este foarte interesată de marfa noastră chiar dacă este cu până la 20% mai scumpă decât la alte supermarketuri", ne-a zis Lavinia Mărgean, administrtorul unui magazin "bio" de pe strada Mihai Viteazu Nr 9.

image

Ea spune că cele mai căutate sunt cerealele și lactatele, în special în rândul mămicilor, iar marfa pe care o are la vânzare este adusă din Germania, Franța, Anglia dar și din câteva județe din România.

Prețuri orientative

Cerealele fără conservanți se vând la 4,2 lei, condimentele la 18 lei, alunele la 11 lei, dulciurile între 7 și 15 lei, fâina la 3,5 lei kilogramul iar un litru de lapte de capră costă 12,9 lei. De asemenea, pieptul de pui costă 16 lei, 800 de grame.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite