Bacău: Mănăstirea Răchitoasa a revenit în sânul Bisericii Ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănpstirea Răchitoase a fost redată Bisericii
Mănpstirea Răchitoase a fost redată Bisericii

După un secol și jumătate de secularizare, mănăstirea Răchitoasa a redevenit lăcaș de rugăciune, așa cum a statornicit-o ctitorul ei la sfârșitul veacului al XVII-lea.

Guvernul României a hotărât să redea mănăstirii de pe Valea Zeletinului statutul pe care aceasta l-a pierdut  în anul 1863, când a intrat în vigoare reforma fundamentală  guvernului condus de Mihail Kogălniceau.

Prin această hotărâre ultima mănăstire din țară aflată în posesia statului și-a recăpătat statutul. Deși aici a funcționat mai întâi un penitenciar pentru oamenii fără adăpost, apoi cămin de bătrâni, implicarea statului a fost aproape inexistentă.

În cei 150 de ani de existență gradul de degradare a atins nivelul maxim, autoritățile fiind nevoite să-i transfere pe bătrâni din chiliile călugărești, într-un complex nou, construit la marginea comunei Răchitoasa. Atât biserica, cât și locuințele anexe au avut de suferit de pe urma anilor de înstrăinare.

"Revenirea complexului arhitectural, aflat într-o stare deplorabilă, după eforturi considerabile ale Arhiepiscopiei noastre, la Eparhia noastră, ca unitate de cult, este o bucurie, dar și o provocare. Bucurie pentru faptul că o mănăstire își recapătă menirea după 150 de ani, când a fost luată abuziv și transformată în azil. Provocare, pentru faptul că întregul complex arhitectonic, cu excepția bisericii monument istoric de tip A, este practic ruinat", a declarat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Totodată, odată cu reorganizarea vieții mănăstirești la Răchitoasa, ierarhul de la Roman dorește să implice Biserica mai mult în viața comunității din această parte a Moldovei, cunoscută pentru sărăcia locuitorilor ei.

"Intenționăm ca, pe lângă viața mănăstirească statornicită de Regulamentele monahale al Bisericii noastre, maicile de aici să se angajeze și la un program social caritabil. După restaurarea complexului sperăm să putem organiza o școală pentru fetele orfane, întrucât zona Văii Zeletinului este una dintre cele mai defavorizate din țară, multe tinere de aici cad victime traficanților de persoane", a mai precizat episcopul Ioachim.

 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite