Bacau: Mama fetei de 13 kilograme, cercetată penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copila e în perfuzii, iar femeia e anchetată pentru rele tratamente aplicate minorului. În urmă cu patru ani, Elena Barna a mai avut un dosar pentru aceeaşi infracţiune, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a scos-o de sub urmărire penală.

Gabriela Barna, fetiţa din Bereşti-Bistriţa care la 15 ani cântăreşte doar 13 kilograme, se află în continuare în mâinile medicilor care spun că trebuie să o mai ţină în spital cel puţin o lună.


Fata abia mănâncă, doar cu linguriţa


„Are nevoie de îngrijire specială. Poate să dureze şi câţiva ani pentru a ajunge la greutatea ei normală, având în vedere şi celelalte probleme de sănătate. Are o escară severă (n.r. plăgi pe corp pentru că a stat foarte mult timp nemişcată şi nu a fost spălată) şi trebuie tratată corespunzător“, a declarat Aurelia Ţaga, manager la Spitalul de Pediatrie Bacău. În prezent copila mănâncă foarte puţin şi doar cu lingurinţa, iar în completare medicii îi administrează perfuzii cu glucoză şi aminoacizi.


În timp ce Gabriela se zbate pe patul de spital, asistenţii sociali fac demersuri pentru a o lua din grija mamei. „Suntem revoltaţi că nimeni din comună nu ne-a sesizat de acest caz. Mai întâi aşteptăm să se rezolve problemele medicale, iar după externare o vom trimite într-un centru pentru copiii cu nevoi speciale. Vom face demersurile pentru încadrarea ei într-un grad de handicap şi dacă mama nu-şi va da acordul pentru preluare atunci ne vom adresa Tribunalului Bacău“, a declarat Sorin Braşoveanu, directorul general al DGASPC Bacău. Poliţia s-a autosesizat şi o cercetează pe Elena Barna.


Poliţia a întocmit dosar penal


„Pe numele mamei a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului. În 2006, poliţiştii din Bereşti-Bistriţa au mai întocmit un dosar pentru aceeaşi faptă, dar atunci Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale“, a declarat comisar-şef Valerica Manole, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău. Femeia riscă  între 3 şi 15 ani de închisoare.


Prefectul de Bacău spune că nu a primit nicio sesizare referitoare la acest caz. „Este clar că fata n-a ajuns în această stare în câteva zile, ci este o problemă mai veche. O să începem o anchetă să vedem cine e vinovat de situaţia ei“, a declarat Constantin Scripăţ, prefectul Bacăului.


Cazul i-a cutremurat şi pe psihologi care pun la îndoială capacitatea mintală a mamei. „Dacă şi mama este întârziată mintal, trebuie să se vadă asta, ce instincte materne poate să aibă sau la ce să ne aşteptăm. Poate nu a realizat că-i face rău“, a declarat Iustinian Turcu, doctor în psihologie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite