Bacău: Mai puţine spitale, mai multe secţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitura de graţie a fost aplicată însă Spitalului Orăşenesc „Ioan Lascăr“ din Comăneşti care va deveni azil de bătrâni.

De ce le-a fost teamă medicilor nu au scăpat. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a făcut publică lista spitalelor care vor suferi transformări în perioada următoare. Printre acestea, se numără şi trei unităţi medicale cu paturi din judeţul Bacău. Spitalul de Pediatrie şi cel de Pneumoftiziologie (TBC) îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor deveni simple secţii în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, sub conducerea unei singure structuri manageriale.

Nu sunt bani pentru Spitalul TBC
În aceste condiţii, Consiliul Judeţean (CJ) va trebui să preia Spitalul TBC de la Primăria Bacău. „Dacă aşa s-a decis, probabil că-l vom prelua. Problema este că noi nu am alocat bani din bugetul de anul acesta şi pentru acest spital, pentru că nu era în grija noastră. O bună parte din buget este dată pentru reabilitarea maternităţii“, a declarat Dumitru Brăneanu, vicepreşedinte CJ Bacău.

Spitalului Orăşenesc „Ioan Lascăr“ Comăneşti este trecut pe lista celor care vor deveni azile de bătrâni. Autorităţile locale se opun deciziei şi spun vor încerca să salveze unitatea. „O să merg la ministru şi o să încerc să-l conving că acest spital nu trebuie să fie desfiinţat. Nu avem niciun leu datorie, am făcut investiţii şi nu vreau să pierd aceşti bani. Spitalul ne-a fost predat nouă, dar văd că deciziile le ia tot ministerul. Am angajat medici şi asistente. Acum ce facem, îi trimitem acasă?“, se întreabă Viorel Miron, edilul oraşului Comăneşti.

Concedieri iminente
În spital, cadrele medicale îşi văd de treabă şi aşteaptă o hârtie oficială de la Ministerul Sănătăţii. „Noi nu am primit nimic în acest sens de la Bucureşti până acum. Aşteptăm să vedem ce va fi“, ne-a declarat dr. Carmen Darie, medic primar la Spitalul Comăneşti.

Liderii Sanitas afirmă că în aceste condiţii concedierile sunt iminente. „Prin comasarea celor două unităţi medicale din Bacău se urmăreşte reducerea de personal TESA (tehnic, economic şi social administrativ) şi cu siguranţă în jur de 40 de persoane vor rămâne fără slujbe. Nu ştim ce se va întâmpla cu personalul de la Comăneşti. Se vorbeşte de redistribuire, dar nu poţi să faci naveta la 30 sau 50 de kilometri în fiecare zi“, a declarat Aurel Creţu, liderul sindicatului Sanitas Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite