Bacău: Mai mulți sinucigași decât morți în accidente rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, numărul băcăuanilor care au ales să renunțe la viață a crescut. Majoritatea sunt bărbați și preferă să-și pună capăt zilelor cu ștreangul. Psihologii pun decizia acestora pe seama problemelor cu care se confruntă.

Măcinați de probleme de sănătate sau financiare, în ultimul an 104 băcăuani și-au încheiat socotelile cu viața, cu zece mai mulți față de anul anterior. Numărul este în creștere față de anii trecuți și a ajuns să-l depășească pe cel al victimelor din accidente. „Anul trecut am avut mai multe sinucideri decât morți în evenimente rutiere. Criza financiară, stresul la care sunt supuși sau iubirile neîmpărtășite i-au îndemnat pe mulți să ia această decizie. De asemenea, majoritatea aleg să se spânzure pentru că ei consideră că este una din metodele cu șanse mari de reușită", ne-a declarat dr. Marcel Bădără, șeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Bacău.

76 dintre sinucigași sunt bărbați și prea puține femei au găsit curajul să renunțe la viață. „Se spune că bărbații cedează mai ușor la stres și că femeile pot trece mai repede peste perioadele dificile. Ele preferă, de cele mai multe ori, doar să atragă atenția. Iau ceva pastile sau înghit o soluție fără să-și dorească neapărat să moară", ne-a mai spus Bădără.

Specialiștii de la SML au realizat și un grafic pe luni și potrivit acestuia cele mai multe sinucideri s-au produs în lunile mai, iunie, iulie și august și doar câteva spre sfârșitul anului.

Nu găsesc alte soluții

Psihologii spun că cine ajunge să renunțe la viață înseamnă că nu vede nicio altă posibilitate de a scăpa de problemele pe care le are. „De cele mai multe ori ei nu găsesc ale soluții și aici putem vorbi de cei care suferă de boli grave. Sunt și sinucideri de neînțeles, absurde, dar și unele dominate de halucinații. Aceștia urmează o voce care-i îndeamnă să-și ia viața și ajung să facă acest lucru", ne-a declarat Iustinian Turcu, doctor în psihologie.

În cazul adolescenților, imaturitatea pare să fie principala cauză a suicidului. La ei predomină problemele în dragoste. „Chiar dacă sunt tineri și au toată viața înainte mulți nu reușesc să se împace cu gândul că nu vor avea un viitor cu persoana iubită", a mai spus Turcu.

Cel mai recent caz de suicid înregistrat în rândul minorilor a fost în urmă cu două săptămâni, în comuna Livezi. Aici un elev de 16 ani s-a spânzurat în podul grajdului de supărare că iubita l-a părăsit și a plecat în străinătate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite