Bacău: „Mă sunau noaptea să le aduc şpaga!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Dumitru Ţopa, adjuncta Doina Antohi şi alţi profesori din liceu „agăţau“ elevi pe holuri sau îi sunau noaptea pentru a-i convinge să dea bani.

Dintre cei 251 de elevi înscrişi pentru a da Bacalaureatul la Liceul „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului, doar 32 au fost admişi. Cea mai mare medie de examen a fost 8.45.

Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a Seral spun că, după întreg scandalul „şpăgii de 150.000 de lei“, când directorul, adjuncta şi secretara şcolii au fost arestaţi preventiv chiar în timpul examenelor, tezele au fost corectate „la sânge“.

Târguială ca la talcioc

„Am primit note foarte mici. Nu mă aşteptam. Am înţeles că la matematică, dacă nu ajungeam la rezultatul final corect, nu primeam niciun punct. Majoritatea colegilor mei de clasă au picat“, a explicat Silvia Moldovan (21 de ani), absolventă a liceului.

Alţi elevi spun că se vehiculează tot mai des zvonul că anul viitor nu se va mai organiza centru de examinare la Podu Turcului. „După patru ani de şcoală aici, ar fi chiar culmea să ne trimită să dăm examenul prin alte părţi“, a afirmat Ramona Liciu, absolventă a clasei a XI-a.

După ce s-a stins scandalul şpăgii şi conducerea şcolii a fost arestată pentru 29 de zile, unii elevi povestesc deschis cum directoarea adjunctă, Doina Antohi, şi alţi profesori le-aur fi impus să cotizeze pentru a lua Bac-ul.

„M-am trezit că mă sună un profesor acasă, pe mobil. Dar nu la orice oră, ci la 10.00 noaptea. Şi nu o dată, ci de vreo şase ori. Suna, suna, de am zis că îmi rupe telefonul“, a povestit Claudiu Popa, absolvent al şcolii. El a mai adăugat că prima dată a răspuns la telefon şi i s-au cerut 2.500 de lei, garantândui-se că „treaba e aranjată“.

„După prima conversaţie, n-am mai răspuns la telefon, că îmi tot cerea bani. Zicea să ne adunăm câţiva colegi să punem toţi bani mână de la mână şi să venim cu plicul. Insistentul era un profesor de-al meu de la clasă. A văzut că nu vin cu banii şi tot continua să mă sune“, a mai povestit tânărul. 

Foştii elevi afirmă că erau „racolaţi“ de pe hol şi întrebaţi dacă nu vor să-şi aranjeze examenul. „Trebuia doar să spui că vrei să dai şpagă şi imediat sărea un profesor să te ajute! Negocierile începeau de la 2.500 de lei. Unii lăsau la preţ“, a afirmat Mihai Ionaşcu, un alt absolvent al şcolii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite