Bacău: Locuitorii din comuna Filipeni supraviețuiesc pe spinarea copiilor statului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 de familii au grijă de 29 de copii și încasează pentru ei un salariu mediu de aproape 700 de lei pe lună. Până la sfârșitul anului numărul de copii luați în plasmament se va dubla iar "părinții" acceptă situația de dragul unei cărți de muncă.

Locuitorii din comuna Filipeni și-au ales "meseria" de părinte, de dragul unui salariu sigur și a unei cărți de muncă. Povestea familiilor care au ales să își câștige existența având grijă de copiii proveniți din centre de plasament a început în urmă cu zece ani.

Azi, zeci de astfel de familii sunt deja părinți cu acte în regulă sau aspiră la un astfel de statut. Crina Căpățână (32 de ani) a dobândit statutul de asistent maternal încă de acum cinci ani. La începu a avut grijă de un băiețel însă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău i l-a luat, deorece o familie l-a cerut spre adopție. Acum are grijă de o fetiță în vârstă de un an și două luni.

image

"Eu am deja doi copii ai mei. Din dragoste pentru copii și o carte de muncă am luat în plasament încă o fetiță. Era mică, avea trei luni. M-am chinuit mult cu ea pentru că era bolnăvicioasă. Nu am de ales pentru că în satul astă nu avem unde să ne angajăm", ne-a povestit femeia de 32 de ani. Sătenii recunosc că viața grea din comună și muncile câmpului îi determină să apeleze la o astfel de soluție.

"Eu nu am copii în plasament pentru că sunt în vârstă și nu mai pot dar vecinii mei au ales această soluție pentru că viața este foarte grea. În primul rând se gândesc la vechimea de pe cartea de muncă și la faptul că vor avea și un ajutor în gospodărie", ne-a spus Ortansa Stanciu, o localnică de 68 de ani.

Munca la câmp făcută cu ajutorul celor mici

Familiile care nu s-au încumetat să ia copii în plasament s-au orientat totuși spre cei mici dar sub o altă formă. Apelează la ei cât este ziua de lungă pentru a-și rezolva treburile în gospodărie. Dorel Dediu este în clasa a IV-a și muncește toată ziua la nea Mihai Berza.

Îl ajută la munca câmpului, merge la moară, duce caii la adăpat, face diverse treburi prin ogradă și primește în schimb bani și mâncare. "Ce să fac dacă nu am bani? Nenea Berza este un om de treabă și pentru că îl ajut la muncă îmi dă 20 de lei pe zi și mâncare. Știu să fac de toate, de la călărit calul până la săpat și cosit", ne-a spus Dorel Dediu.

Oamenii din sat știu însă că la astfel de munci sunt puși și copiii luați în plasament însă, spun ei, "la țară toată lumea muncește". "Ce fac copii din familie fac și cei luați în plasamnet. Nu-i obligă nimeni dar nici nu pot sta toată ziua degeaba. Asta este viața la țară", ne-a mai spus Ortansa Stanciu.

Cereri noi de asistenți maternali

Cei care au ales să practice meseria de asistenți maternali primesc din partea statului un salariu cuprins între 650 și de lei și 720 de lei, în funcție de vechime și numărul de copii. Reprezentanții DGASPC Bacău recunosc că în comuna Filipeni locuitorii s-au reprofilat pe această meserie dar consideră că celelate comune din județ nu mai au nicio șansă să ia exemplu lor.

image

"Filipeniul a intrat acum zece ani într-un program pilot și de aceea sunt așa multe familii. La acea vreme oamenii au înțeles că au o șansă și au profitat de ea. Acum nu se mai poate pentru că posturile sunt blocate", ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGASPC Bacău.

Din cele aproximativ 550 de familii ale  comunei, 22 au deja copii în plasament însă numărul acestora ar putea fi și mai mare dacă toți cei cu atestat de asistent maternal ar primi copii în plasament. "Mai avem cinci familii care au atesta dar nu au copii. Totodată mai sunt alte 12 familii care doresc să urmeze cursurile de asistenți maternali", ne-a declarat Daniela Ignătescu, referent în cadrul Primăriei Filipeni.

Se vor dubla numărul copiilor

Dacă în acest moment în comuna Filipenei sunt 29 de copii luați în plasament de către 22 de familii până la sfârșitul anului numărul acestora se va dubla. Pentru că posturile sunt blocate DGASPC Bacău se vede nevoit să împartă copii din centrele de plasament tot la familiile care au deja copii. "Facem astfel economie la buget. Una este să ai trei copii la trei familii și alta să ai șase copii tot la trei familii. Salariul rămâne același și astfel se face economie de bani. Cei care au situație materială și condiții cu siguranță vor primi și un al doilea copil în plasament", a declarat Sorin Brașoveanu.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite