Bacău: Licitaţiile de la Fisc au rămas fără clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 180 de licitaţii, Fiscul a vândut doar 13 proprietăţi. Prentru că nu au căutare, unele bunuri sunt scoase la licitaţie de mai multe ori.

Maşini de lux la preţul unui tractor sau un apartament cu patru camere la preţ de garsonieră. Sunt bunuri ale debitorilor la stat scoase la vânzare de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bacău, dar care nu stârnesc interesul băcăuanilor.

De la începutul anului şi până în prezent, Fiscul a organizat peste 180 de licitaţii, în urma cărora s-au ales cu 13 valorificări. „Din cauza problemelor financiare nu avem prea mulţi ofertanţi deşi preţurile, de cele mai multe ori, sunt sub nivelul pieţei“, a declarat Adrian Anghel, purtător de cuvânt DGFP Bacău.

10% din datorii recuperate
În urma licitaţiilor, finanţiştii au reuşit să vândă o fermă în comuna Iteşti la preţul de 38.900 de lei, la pachet cu un autovehicul, o brutărie în Bacău cu 72.000 de lei, un teren intravilan de 400 metri pătraţi în oraşul Dărmăneşti la 15.500 de lei şi un autoturism cu 14.000 de lei.

În total, s-au recuperat şi virat în bugetul de stat doar 270.000 de lei, deşi valoarea proprietăţilor licitate depăşeşte 25 de milioane de lei. Bunurile mobile şi imobile pe care cei de la Finanţe le scot la vânzare pentru a mai recupera câte ceva din datoriile firmelor rău-platnice sunt evaluate de experţi, iar la prima strigare preţurile nu diferă cu mult celor de pe piaţa liberă.

Oamenii nu au bani
„La a doua licitaţie, preţul scade cu 25%, iar la a treia deja se vinde la jumătate din preţul iniţial. Mai mult de atât nu se reduce pentru că interesul nostru este să recuperăm suma datorată şi nu să vindem ieftin“, a mai spus Anghel.

Cei care vor să participe la licitaţiile organizate trebuie să depună o garanţie de 10% din valoarea bunului, bani care se recuperează ulterior dacă pierde licitaţia. Băcăuanii recunosc că preţurile sunt bune, dar că nu au bani.

„Sună interesant să-ţi cumperi o maşină relativ nouă la 3.000-4.000 de euro sau un apartament cu trei camere la preţul unei garsoniere, dar din păcate vremurile nu ne permit. Ce bancă îţi mai dă ţie acum credit ca să cumperi aşa ceva? S-a terminat“, spune Alin Jitaru, băcăuan.

Preţuri atractive la licitaţiile Fiscului
Până la sfârşitul lunii, DGFP Bacău organizează mai multe licitaţii şi scoate la vânzare imobile şi vehicule la preţuri atractive:
Apartament cu 2 camere, pe strada Ştefan cel Mare din Bacău: 100.497 de lei (la a treia strigare);
Autoturism Ford Mondeo din 2002: 10.869 de lei;
Autoturism Toyota Yaris an 2004: 15.168 de lei;
Autoturism Daewoo Matiz an 2005: 4.142 de lei;
Camion: 5.086 de lei (la a treia licitaţie);
Teren pentru casă în Bacău, strada Victor Babeş: 150.395 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite