Bacău: Istoria sării în imagini la Muzeul „Iulian Antonescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii pot vedea aici imagini şi obiecte tridimensionale care ilustrează evoluţia în timp a extracţiei de sare. Expoziţia deschisă recent în Galeria de Artă Contemporană a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău, intitulată „Sare, timpul, omul“, este o premieră pentru oraş.

Organizată pentru prima dată în anul 2006, a poposit rând pe rând în mai multe judeţe din ţară, fiind realizată prin colaborarea mai multor instituţii.

„Bazele expoziţiei au fost puse de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni «Sf Gheorghe», însă au mai contribuit şi muzeele din Maramureş, Neamţ, Brăila, Buzău, Bistriţa-Năsăud şi Alba Iulia“, a spus Feodosia Rotaru, directorul Complexului Muzeal Bacău. La expoziţia din oraşul nostru şi-au adus aportul şi Salina Târgu Ocna şi Muzeul de Istorie din aceeaşi localitate. În cadrul expoziţiei, băcăuanii pot vedea imagini şi piese tridimensionale din domeniul arheologie, etnografie şi mineralogie şi urmăreşte evoluţia exploatărilor zăcămintelor de sare de pe teritoriul ţării noastre.

Date vechi de 500 de lei

Sunt expuse fotografii cu fantâni de sare sau bălţi de sare din diferite localităţi din ţară. Tot aici, cei interesaţi pot afla date despre importanţa acestui zăcământ încă de acum 500 de ani, metodele de exploatare şi uneltele folosite.

„Pe tot parcursul perioadei medievale, sarea a fost un important articol de export, o parte din veniturile obţinute fiind distribuite de către domnitor către mănăstiri. De asemenea, mina de la Târgu Ocna este pomenită în documentarele din timpul lui Ştefan cel Mare“, a mai spus Feodosia Rotaru.

Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii aprilie, în fiecare zi între orele 9.00-17.00. Biletul este 4 lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite