Bacău: Irinel Timaru - Cafegiul băcăuan cu studii în Florida (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irinel Timaru
Irinel Timaru

Este primul expert în materie de cafea din oraş de după Revoluţie, cu studii specializate în America, şi cu experienţă pe vasele de croazieră.

Îşi dedică aproape tot timpul unei pasiuni speciale: cafeaua. Iubitor al licorii „magice“ încă din adolescenţă, a reuşit să-şi aprofundeze studiile în domeniul producerii cafelei naturale în statul american Florida.
Timp de zece ani a lucrat pe vase de croazieră. A văzut majoritatea statelor lumii.

L-au impresionat în mod special statele din America Centrală, dar şi unele regiuni ale Africii. De fiecare dată când a venit acasă, în Bacău, a adus cu el specialităţi de cafea. „Am adus cafea cu arome din Jamaica sau Costa Rica, cu care mi-am impresionat prietenii. Se crea o atmosferă specială“, povesteşte melancolic Irinel Timaru.

Descoperirea cafelei
Băcăuanul a vrut să afle mai multe despre producerea cafelei cu arome, despre efectele acesteia asupra sănătăţii, dar mai ales care sunt secretele unei cafele cu adevărat de calitate. Interesându-se de cursuri referitoare la comercializarea şi producerea cafelei cu arome, a luat contact cu un producător de echipamente de procesare din Florida.

„În timpul unei croaziere am rămas acolo pentru a face cursuri de specializare. Acolo am dat de gustul cafelei de specialitate, a cafelei naturale de origine“, îşi aminteşte Irinel. Bobul verde, din soluri speciale, prăjit la faţa locului, prin procedee speciale, i-a vrăjit gusturile. Prima cafea cu arome artificiale i s-a părut de nebăut. Din acel moment a făcut alegerea.

Cafegii de ieri şi de astăzi
Vocaţia de cafegiu şi-a conturat-o odată cu revenirea în ţară. A prospectat piaţa, a luat legătura cu furnizori, importatori de cafea verde, de calitate certă. A reuşit să poarte corespondenţe cu alţi cafegii cunoscuţi la nivel naţional, precum Gheorghe Florescu, autorul lucrării „Confesiunile unui cafegiu“. A studiat poveştile altor cafegii care au făcut „istorie“ în oraşul natal Bacău.

„Toate astea le-am făcut pentru ca omul de rând, dar şi cei pasionaţi de această licoare, să facă diferenţa dintre o cafea de calitate şi una proastă, dar şi pentru a avea legitimitatea de a începe o afacere în domeniu“, mai spune cafegiul băcăuan.

Irinel povesteşte şi despre cafegii renumiţi din Bacău. De la magazinul specializat, care se afla lângă actualul Teatru „Bacovia“, până la armeanul care a avut un magazin în actualul Pasaj al Revoluţiei, ce a funcţionat până la începutul anilor 60. „Ar fi bine ca oamenii să înţeleagă că pâinea se cumpără de la brutar, legumele de la aprozar şi cafeaua de la cafegiu“, a concluzionat băcăuanul.

Profil
Născut. 23 iulie 1974, Bacău.
Studii. A absolvit Facultatea de Studii Economice, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt efectele cafelei?
Părerile medicilor sunt împărţite. Are efecte benefice în boala Alzheimer, în diabetul de tip 2, previne cancerul la ficat. Nu e recomandat copiilor, bolnavilor cardiaci cu aritmii sau cu probleme gastrice. Favorizează şi pierderea calciului din organism.
De ce trebuie să ţină cont un consumator de cafea?
De ingrediente, de data prăjirii. O cafea trebuie consumată în cel mult două săptămâni de la data prăjirii. De aceea eu o prăjesc de faţă cu clientul. Trebuie evitată oxidarea şi pierderea calităţilor. Trebuie urmărită şi originea. Cele mai renumite, foarte scumpe, sunt Kopi Luwak, Jamaica Blue Montain sau Hawai Kona.

Ce-i place
Să petreacă timpul cu familia şi să calătorescă. Îi mai place să gătească, deprindere ce a căpătat-o pe vasele de croazieră. Mâncarea peferată este cotletul de miel din Noua Zeelandă, servit cu cartof dijonnaise.
 
Ce nu-i place
Apatia generală care caracterizează societatea românească, lipsa de bun simţ şi de interes a semenilor, dar şi traficul la ore de vârf.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite