Bacău: Imobilizaţi în case din cauza indiferenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan, Ramona şi Marian au fost singurii care s-au prezentat la cros
Dan, Ramona şi Marian au fost singurii care s-au prezentat la cros

Pentru că un scaun performant costă peste 2.500 de lei, sportul pentru cei cu nevoi speciale este doar un vis greu de atins.

Lipsa unor spaţii de recreere şi socializare destinate persoanelor cu dizabilităţi din Bacău le determină pe acestea să-şi petreacă cea mai mare parte a timpului în propriile locuinţe.

Chiar dacă la sfârşitul săptămânii trecute în Bacău s-a desfăşurat Crosul Loteriei Române, unde au fost invitate să participe şi persoanele în scaun cu rotile, la startul competiţiei s-au prezentat doar trei concurenţi.

Ramona Neculai (30 de ani) a fost singura femeie prezentă la cros din rândul persoanelor cu dizabilităţi. A ajuns în scaun cu rotile după ce, la naştere, medicii i-au administrat greşit un vaccin. „Mie îmi place să fac mişcare, chiar dacă sunt ţintuită în acest scaun. Ca mine mai sunt şi alte persoane, însă nu există o bază sportivă destinată persoanelor cu handicap“, a spus Ramona.

Marian Paraschiv (31 de ani) şi Dan Borghină (16 ani) au fost ceilalţi doi concurenţi prezenţi la cros din rândul persoanelor cu handicap. Au fost anunţaţi prin adresa de messenger că pot veni la acest concurs de către Societatea Handicapaţilor Fizic (SHF) din Bacău. Ambii şi-ar fi dorit să fie mai mulţi participanţi. „Eu joc baschet, tenis de masă şi particip la crosuri. Îmi place sportul şi este păcat că nimeni din acest oraş nu ne ajută să ne integrăm în societate. Mai sunt persoane în scaun rulant dornice să facă sport, dar nu au unde“, a spus Marian Paraschiv.

„Nu poţi ieşi pe stradă fără papuci în picioare“
Situaţia persoanelor imobilizate în scaun cu rotile pare fără ieşire. „Persoanele cu handicap stau mai mult în casă pentru că nu au scaune rulante performante. Unul performant costă peste 2.500 de lei ori Casa de Asigurări nu decontează decât 1.400 de lei. Nu putem accesa fonduri UE pentru că nu există programe destinate acestor persoane“, a declarat Dorina Poinaru, preşedintele SHF Bacău.

Singura soluţie, crede ea, este strângerea de fonduri direct de la oamenii cu bani, dispuşi să ajute astfel de persoane. „Un om normal nu iese din casă dacă nu are papuci adecvaţi. Asta se întâmplă cu cei aflaţi în scaun cu rotile“, a mai spus Poinaru.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite