Bacău: Guvernul scoate din buzunar 100.000 de lei pentru șoseaua de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma alocată reprezintă doar 0,014% din banii necesari realizării în totalitate a investiției. Chiar dacă nu s-au alocat bani suficienți, Executivul va începe anul acesta exproprierea  celor care dețin terenuri în zonă.

Banii incluși în bugetul pe 2011 a Guvernului pentru cei 30 de kilometri care reprezintă șoseaua de centură a Bacăului reprezintă doar 0.014% din costurile totale ale investiției.

Conform proiectului realizat în perioada 2004 - 2008, banii necesari finalizării șoselei ocolitoare sunt de aproape 714 milioane de lei, însă Guvernul a bugetat doar 100.000 de lei.

Suma este considerată ridicolă chiar și de senatorul Gabriel Berca, fost prefect al Bacăului în perioada în care s-a pierdut prima finanțare pentru centura ocolitoare a municipiului.

"Suma este foarte mică. Este bine totuși că a fost prinsă în buget. Se vor face rectificări ulterioare. Acești bani îi folosim doar pentru începerea procedurilor", a declarat fostul prefect.

El a mai adăugat că suma din proiect nu este cea reală și că în final, valoarea șoselei de centură va fi mult diminuată, fără să precizeze însă care va fi reducerea. "În proiect un kilometru de șosea ajunge la aproape 6 milioane de euro. Este o sumă exorbitantă care a mirat pe toată lumea. Cu siguranță se va ajunge la o sumă mult mai mică, dar nu poate nimeni să o afirme deocamdată", a mai spus Berca.

"Aștept ca localitatea să devină șantier"

Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu, localitate prin care vor trece 15 din cei 30 de kilometri de șosea ocolitoare așteaptă cu nerăbdare ca proiectul să fie cât mai repede pus în practică. "Este bine pentru noi pentru că se vor creea locuri de muncă. Totodată, după finalizarea centurii vor apărea mulți investitori în zonă", a afirmat primarul Șiler.

Edilul crede că toată lumea care deține terenuri în zonă va fi de acord cu exproprierea. "Zona prin care trece centura a fost căutată de mulți investitori. Un kilometru din cei 15 se află în proprietatea unor firme private. Când au cumpărat terenurile prețurile erau cam ridicate. Acum, a venit criza și prețul a cam scăzut", a afirmat primarul Șiler.

Centura ocolitoare a municipiului Bacău va fi formată din două inele, ambele cu plecare din comuna Nicolae Bălcesu. Primul inel va face legătura cu ieșirea spre Roman (prin Bogdan Vodă), iar al doilea cu cea spre Onești (prin Luizi Călugăra).    

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite