Bacău: Giorgiana Buzuleac - Conduce trupa elevilor-actori (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta a pătruns în lumea teatrului în urmă cu doi ani şi nu regretă alegerea făcută. Şi-a descoperit abilităţi pe care nu le bănuia şi a câştigat mulţi prieteni.

A aflat de trupa de teatru A.C.T. (Among Crazy Thoughts) în clasa a IX-a de liceu şi a avut curiozitatea să vadă ce fac tinerii implicaţi în acest proiect. A susţinut o probă de selecţie şi a reuşit să intre în grupul de elevi-actori care îndrăgesc teatrul şi visează la o carieră pe scenă.

„Eram la început şi căutam să testez lucruri noi, să fac altceva, pentru că deja trecusem în altă etapă. Am auzit de trupă şi le-am spus coordonatorilor de atunci că sunt interesată. M-au pus să susţin un monolog în engleză şi unul în română şi am fost acceptată din prima. A fost ca o atracţie“, îşi aminteşte Giorgiana.

Răspunde de organizare
Au urmat apoi zile în şir petrecute la repetiţii şi nopţi nedormite înainte de marile festivaluri la care au participat prin ţară. Acum a ajuns coordonator de trupă, alături de o colegă, iar misiunea ei este şi mai importantă. „În A.C.T., membrii se schimbă tot timpul. Elevii cresc, merg la facultate şi vin alte generaţii din urmă. Coordonatorii, înainte de a părăsi grupul, trebuie să aleagă noii lideri. Au cam jumătate de an la dispoziţie să urmărească fiecare actor în parte şi să facă alegerea cea mai potrivită. Eu am fost nominalizată şi acceptată de toţi colegii, iar asta mi-a dat încredere“, mai spune adolescenta. Mulţi din tinerii care au trecut prin trupă sunt acum studenţi la actorie în Bucureşti.

Giorgiana răspunde de organizare, de pregătirea pieselor pentru festivaluri şi de atragerea de fonduri pentru ca trupa să se poată prezenta la evenimentele importante din ţară.  „Este destul de greu. Avem nevoie de sponsori şi nu toată lumea înţelege ce vrem noi să facem. Unii cred că este o joacă, dar nu este deloc aşa. Faptul că sunt aici mi-a dat mie, şi sunt convinsă că şi celorlalţi liceeni implicaţi în proiect, posibilitatea să descoperim aptitudini de care nici nu ştiam, să rezolvăm situaţii pe care în viaţa normală de adolescenţi nu le întâlnim“, a mai spus tânără.

Fac repetiţii după ore
Anul 2010 a fost pentru ea şi partenerii de scenă cel mai bun. La Festivalul de Teatru pentru Amatori de la Timişoara au obţinut şi premiul special al juriului pentru o interpretare de excepţie. Acum se pregătesc pentru Festivalul de la Suceava, care va avea loc în vacanţa de primăvară.

După orele de curs, cei 14 actori se întâlnesc la Colegiul „Ghe. Vrănceanu“, locul de repetiţii, şi caută să pună în scenă piesa care să le aducă noi titluri. „Pentru noi toate competiţiile sunt importante. Cel mai deosebit este Ingenious Drama Festival Bacău, în organizarea căruia suntem şi noi implicaţi“, a conchis Giorgiana. Trupa este formată din elevi de la clasale IX-XII de la Colegiile „Ferdinand“, „Gh. Vrănceanu“ şi „Vasile Alecsandri“.

Profil
Născută. 13 februarie 1993, Bacău.
Studii. Este elevă la Colegiul Naţional „Ferdinand“
Familie. Locuieşte cu părinţii, nu are fraţi.

Întrebări şi răspunsuri
Iubeşti teatrul. Vei continua pe acelaşi drum?
La momentul acesta nu sunt decisă dacă vreau să fac teatru sau psihologie. Încă oscilez. Îmi place tare mult actoria, m-a schimbat ca om, în bine evident, dar mă mai gândesc ce carieră voi alege. Şi asta pentru că în egală măsură iubesc şi psihologia şi cred că mă pot descurca la fel de bine şi ca psiholog.
Cum vă descurcaţi financiar?
O parte din fonduri vin din sponsorizări. Dar nu este uşor să faci rost de bani. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu refuzată, dar ne încurajăm şi mergem mai departe. Costumele ni le cumpărăm noi şi căutăm
să fie cât mai ieftine.

Ce-i place
„Îmi place să ies în oraş cu prietenii mei din trupă, să petrecem timpul împreună. Îmi place să citesc, iar acesta este un lucru cu care chiar mă mândresc pentru că sunt mulţi tineri care nu prea mai deschid cărţile“, spune fata.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac matematica, comportamentul tinerilor din ziua de astăzi, şi nici oamenii care nu vor să facă ceva bun pentru ei“, afirmă tânăra.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite