Bacău: Geniile de la sate, sacrificate de dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura clasă cu elevi care primesc bursă pentru a învăţa la oraş este la „Vasile Alecsandri“
Singura clasă cu elevi care primesc bursă pentru a învăţa la oraş este la „Vasile Alecsandri“

Bursa „Guvernul României“, care permite elevilor eminenţi din mediul rural să înveţe la oraş, a rămas fără beneficiari. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că vinovaţi sunt profesorii care s-au ferit să propună copii inteligenţi, de teamă să nu piardă din numărul de ore. 

Proiectul oferă şansa copiilor cu minţi sclipitoare, dar care provin din familii modeste de la sate să studieze gimnaziul la oraş, într-o şcoală de prestigiu.

Bursa acoperă cheltuielile de cazare şi masă, iar părinţii nu trebuie decât să-şi dea acordul ca micuţii lor să înveţe departe de casă. Dar până să ajungă aici, un rol important îl au dascălii din mediul rural care ar trebui să identifice beneficiarii. Anul acesta, niciun copil nu a fost selectat, iar oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău au găsit vinovaţii.

Şansa copiilor, pe locul doi

„În primul rând, acest proiect nu a fost mediatizat în şcoli. Profesorii nu propun elevii care îndeplinesc condiţiile pentru că plecarea unui copil sau doi dintr-o şcoală mică poate duce la desfiinţarea claselor, iar ei nu-şi doresc asta“, ne-a declarat Isabela Adam, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bacău. Aşa se face că şansa copiilor de a studia la un alt nivel este pusă pe locul doi de dascălii care ţin la catedre.

Singura clasă specială s-a format în urmă cu doi ani la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău. 17 copii din toate judeţ au venit să înveţe carte la oraş, iar acum sunt în clasa a VII-a. Printre ei se numără şi Georgiana Constândoiu, premianta clasei, care a terminat anul trecut cu 10 pe linie.

Au dovedit că au potenţial

Venită din comuna Oituz, de la peste 80 de kilometri distanţă, copila priveşte cu alţi ochi spre viitor. „Îmi este dor de părinţi, dar aici am posibilitatea să fac mai multă carte şi să ajung şi eu cineva în viaţă“, ne-a spus Georgiana. Dirigintele clasei se mândreşte cu elevii. „Sunt cei mai cuminţi din şcoală. Unii sunt atât de deştepţi că pot fi incluşi oricând în altă clasă de vârf din unitatea de învăţământ şi ar fi tot primii. Păcat că nu s-au format alte clase“, ne-a spus Oana Mihăilă.

Conducerea şcolii recunoaşte că nu este tocmai uşor să aibă grijă de ei. „Au venit din clasa a V-a când erau mici. Trebuie să îi supraveghezi tot timpul pentru că răspunzi de ei, dar eforturile merită“, ne-a declarat Vasile Cautiş, director la Colegiul „Vasile Alecsandri“.

Părinţii, nemulţumiţi de condiţii
Anul trecut, şapte elevi au trecut cu brio de interviu şi ar fi putut beneficia de această bursă prin includerea lor într-o clasă normală de la Şcoala Nr. 19 din Bacău. Ulterior, părinţii s-au opus când au văzut condiţiile de cazare şi că bursa nu s-a mai acordat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite