Bacau: Gaură la buget cu spor de cretă şi case furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Curţii de Conturi au verificat 33 de primării locale şi au scos la iveală prejudicii de peste 11 milioane de lei. La Gura Văii, casele sinistraţilor rromi construite cu bani de la stat au fost vandalizate, iar în unele şcoli rurale s-au acordat sporuri de cretă, de xerox sau toxicitate.

 În urma inundaţiilor din anul 2005, în comuna Gura Văii s-au construit, cu bani de la Guvern, 205 locuinţe pentru rromii care rămăseseră  fără case. Toate au fost ridicate pe dealul Rotunda, însă sinistraţii au refuzat să locuiască acolo şi au părăsit imobilele. Nu au plecat cu mâinile goale, ci au luat cu ei tot ce s-a putut: ferestre, uşi, instalaţia electrică şi chiar grinzile. Inspectorii de la Curtea de Conturi au cerut Primăriei din localitate, încă din 2007, să recupereze de la aceştia prejudiciul, calculat la 5,3 de milioane de lei.


200 de procese de la case

„Recomandarea de a recupera valoarea prejudiciilor provocate de beneficiarii caselor de la Rotunda, la care s-au constatat lipsuri ale elementelor de construcţii, a fost dată şi prin raportul de audit din 2007, dar nu a fost dusă la îndeplinire de Primăria Gura Văii“, se arată în raportul Curţii de Conturi. Edilul comunei spune că, între timp, a făcut demersuri pentru a recupera pagubele.


„Pe toţi îi avem daţi în judecată la Tribunal. Avem vreo 200 de procese pe rol, iar la 20 dintre acestea avem aviz favorabil. Aceştia au de plătit între 20.000 şi 25.000 de lei“, a declarat Vasile Paşcu, primarul comunei Gura Văii. Tot aici, inspectorii au găsit şi sporuri acordate ilegal, de circa 95.000 de lei. „Au găsit ceva la concedii. Nu e problemă, că vom da toţi banii înapoi dacă i-am încasat abuziv“, a mai spus edilul.


Sporuri ilegale la şcoală de 100.000 de lei


La primăria din Parincea, un spor de dificultate de 45% din salariul de bază acordat membrilor comisiei de fond funciar a fost considerat ilegal, la fel şi sporul de rural acordat personalului auxiliar de la şcoala din localitate. „Am atacat decizia în instanţă şi aşteptăm sentinţa. Considerăm că sporul la fondul funciar e legal pentru că este foarte dificil să stai şi să măsori terenuri. Pentru cei de la şcoală, IŞJ contrasemnează actele, aşa că nu pot să mă bag peste ei“, spune Guţă Ştiucă, edilul din Parincea.
Aceştia ar trebui să înapoieze aproape 100.000 de lei. Cei de la Curtea de Conturi au mai găsit şi sporuri de cretă, de stres, pentru muncă într-un schimb, de xerox, de condiţii nedorite sau de toxicitate, considerate ilegale.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite