Bacău: Fosta Bibliotecă, transferată de la Județ la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Cladirea fostei Biblioteci Judetene va deveni Centrul pentru Gestionarea Dezastrelor dupa sarbatori
Bacău: Cladirea fostei Biblioteci Judetene va deveni Centrul pentru Gestionarea Dezastrelor dupa sarbatori

Imobilul din centrul municipiului va deveni Centrul pentru Acțiuni de Salvare și Prevenire a Dezastrelor. Sediul va deveni funcțional după sărbătorile de iarnă, când  Inspectoratul pentru Situații de Urgență își va muta o parte din personal în noua locație

Consilierii județeni au votat ieri ca fosta Bibliotecă Județeană aflată în centrul municipiului să fie dată în folosință gratuită Consiliului Local Bacău. Aceasta după ce Consiliul Județean, la sfârșitul lunii mai, cedase Primăriei 50 la sută din întregul spațiu. Scopul "mutării", spun ambele părți implicate în "tranzacție", este înființarea Centrului pentru Acțiuni de Salvare și Prevenire a Dezastrelor."Suntem printre primele județe din țară care avem un astfel de Centru. Cerința înființării unui astfel de sediu este cerută de normele oastre interne. Imediat după sărbători, ne vom muta", a declarat generalul de brigadă, Mihai Simionescu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean (ISUJ) Bacău.  

Personalul care va lucra în noul sediu nu este încă stabilit, însă conducerea ISUJ afirmă că vor fi între cinci și zece angajați permanenți, dar și lectori de la Poliție, Garda de Mediu, Jandarmerie, Direcția Apelor  sau Direcția de Sănătate Pubilcă sau Veterinară.

Edilii localităților, puși la instruire

În noul sediu vor învăța în serii lunare, despre gestionarea situațiilor de criză, primarii, viceprimarii, șefii serviciilor pentru situații de  urgență din fiecare localitate a județului, dar și voluntari sau agenți economici din Bacău.  Totodată, sediul va găzdui și celulele de criză în caz de calamitate. "Se vor organiza atât exerciții practice în teren, cât și cursuri teoretice. În plus, vom amenaja și o bibliotecă de specialitate", a mai spus generalul Simionescu.

Clădirea noului Centru pentru Acțiuni de Salvare și Prevenire a Dezastrelor a fost modernizată de firma de construcție a lui Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar al municipiului Bacău. Contractul lucrării a valorat două milioane de lei dintre care 800 de mii de lei, virați de Banca Mondială, iar 1.2 milioane de lei puși la bătaie de Consiliul Județean. Clădirea are o vechime de 200 de ani și a fost ridicată de renumita familie a boierului Sturdza, iar în ultima sută de ani a funcționat ca Primărie și Bibliotecă Județeană. Azi, clădirea face parte din patrimoniul național, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite