Bacău: Felicitări de la primarul Stavarache cu greșeli gramaticale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub semnătura primarului au fost trimise scrisori recomandate elevilor merituoși
Sub semnătura primarului au fost trimise scrisori recomandate elevilor merituoși

Edilul a trimis scrisori către familiile elevilor eminenți, în care substantivul propriu "România" este scris cu literă mică. Profesorul Stelian Dumistrăcel, doctor în Filologie al Universității "Al. I. Cuza" din Iași, consideră că lui Stavarache trebuie să i se anuleze certificatul de studii.

Peste 2.000 de scrisori semnate de primarul Bacăului, Romeo Stavarache, trimise către familiile elevilor care au obținut diplome de excelență pentru rezultatele din anul trecut școlar, au luat prin surprindere destinatarii.

La deschiderea plicului, copiii eminenți au avut parte de o surpriză de proporții.  Epistola pe care erau imprimate antetul Primăriei, însemnele naționale și este semnată chiar de primar, era plină de greșeli. "Moțul pe tort" este scrierea cuvântului "România" cu literă mică, alături de altele care, practic, nu există în vocabularul limbii române: "celuzi" în loc de "celui" și "ami" în loc de "mai", însoţite de pleonasmul "performanță de top".

Părinții nu înțeleg cum de, într-o astfel de scrisoare, prin care se felicită premianții Bacăului, s-au putut strecura astfel de "șopârle". "Mă așteptam ca primarul să semneze scrisori cu ținută, mai ales că se adresează unor elevi cu rezultate remarcabile la învățătură. Eu știu că primarul «semnează ca primarul», dar măcar trebuia să citească înainte să se iscălească", a declarat Ana Rotaru, mama unei fetițe din clasa a VIII-a.

"Nu dau notă. Direct repetent!"

În replică, primarul Romeo Stavarache și-a justificat greșelile prin faptul că nu el a scris epistola, ci doar a semnat-o. "Nu știu! Nu am văzut! Nu am corectat eu scrisorile! Trebuie să verific cine a făcut acest lucru", a declarat lapidar edilul.

Gafa comisă de Stavarache nu este așa ușor trecută cu vederea de Stelian Dumistrăcel, cercetătorul științific al filialei Iași din cadrul Academiei Romane și doctor în Filologie al Universității "Al. I. Cuza", care consideră că "problema se înscrie în zona neglijenței administrative care duce spre neglijență în atitudine  atunci când se întocmesc anunțuri oficiale".

Profesorul Dumistrăcel afirmă că astfel de greșeli sunt revoltătoare și ele pun sub semnul întrebării pregătirea personalului din administrație. "Eu n-aș da notă unui student care face o asemenea gafă. Direct repetent! Bănuiesc faptul că omul care a semnat scrisoarea are un act de studiu. Eu i l-aș anula!", a mai spus filologul Dumistrăcel.

Primăria Bacău a plătit din bugetul local peste 5.500 de lei pentru a trimite prin poștă scrisorile către familiile elevilor.

CITAT

Stelian Dumistrăcel - DOCTOR ÎN FILOLOGIE

"Scrisoarea denotă o delăsare a eticii profesionale și a interesului administrației locale față de cetățeni

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite