Bacău: Fanfara olimpicilor împlineşte un deceniu (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 20 de elevi care fac parte din „Mica promenadă“ repetă zilnic la instrumente pentru a rămâne cei mai buni din ţară. Grupul este format din olimpici care spun că îi pasionează muzica de fanfară şi că e un fel de simulare pentru când vor face parte dintr-o orchestră.

Singura fanfară care mai există în Bacău, după desfiinţarea celor militare, este formată doar din elevi de la Liceul de Artă „George Apostu“. „Mica Promendă“ are 20 de membri cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani şi s-a dovedit a fi cea mai bună din ţară la concursurile naţionale de muzică. „De patru ori am luat locul I la naţionale. Chiar dacă în programul copiilor studiul în formaţie este opţional, la început de an şcolar mereu am cereri pentru înscriere de membri noi. Anul acesta împlinim un deceniu“, a spus Iuliu Iuraşcu, profesor coordonator.

El a mai explicat că pentru începători scrie mereu partituri noi. „Muzica de fanfară este dificilă. Elevilor le trebuie mult studiu ca să dea rezultate. Eu scriu după posibilităţile şi talentul lor. Niciodată nu mi s-a întâmplat ca unul dintre copii să renunţe. Avem şi patru elevi rromi. Ei cântă la instrumentele cele mai dificile, clarinet, flaut, trompetă“, a mai zis profesorul.

Cântă rar pentru băcăuani

Fanfara nu poate fi ascultată în niciun parc din oraş, ci văzută doar la marşul absolvenţilor sau din când în când la spectacolele organizate la Filarmonica „Mihail Jora“. „Avem colaborări cu liceele, universităţile din Bacău şi Biserica Catolică. Am vrea să ţinem concerte în parc, să apărem mai des în faţa publicului. Din păcate, primăria n-a găsit fonduri pentru a ne ajuta“, a încheiat Iuraşcu.

Majoritatea tinerilor care cântă în fanfară au obţinut premii la olimpiadele naţionale de muzică. „Am luat locul I la ediţia de anul acesta la Primăvara Artelor şi menţiune la Olimpiada de Muzică din Cluj. Bat la tobe de trei ani și îmi place muzica de fanfară pentru că e ritmată“, a explicat Eliza Drăgoi, elevă în clasa a VIII-a.

Alţii copii vor să se obişnuiască cu atmosfera dintr-o orchestră. „Cânt la flaut alături de colegii mei pentru că vreau să simt cum ar fi să fiu într-o orchestră. La Olimpiada Naţională de Muzică de la Cluj am luat locul II“, a menţionat Octavian Chirilă, elev în clasa a VIII-a.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite