Bacau: Expoziţie de icoane vechi de sute ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul de Artă din Bacău s-au scos din depozit şi exemplare pe lemn sau sticlă care n-au mai fost prezentate până acum publicului.        

Reprezentanţii Muzeului de Artă din Bacău organizează pentru publicul larg o expoziţie de icoane vechi din secolul XVII până în secolul XX, intitulată „Ferestre spre cer“.
În total, au fost expuse 48 de lucrări religioase, unele dintre ele fiind scoase pentru prima dată din depozitul instituţiei.


Au fost confiscate de către comunişti


„Sunt piese foarte vechi pe care le-am restaurat pentru a se vedea mai bine şi care sunt foarte fragile. Unele dintre ele n-au mai fost prezentate până acum publicului“, a spus Carmen Istrate Murariu, muzeograf. Toate fac parte din patrimoniul instituţiei şi cele mai multe au fost confiscate în perioada comunistă de la cetăţeni, fiind considerate parte din patrimoniul naţional. Lucrările sunt executate pe lemn stratificat de esenţă tare, maruflat cu pânză de in sau bumbac, o combinaţie care, spun specialiştii, le conferă rezistenţă în timp. Cele mai vechi, din secolul XVII, sunt executate în mezorelief şi au fost expuse chiar la intrarea în muzeu.


Prima dată după 9 ani


Toate lucrările sunt anonime, sunt variate în funcţie de sfântul ales, iar suportul este tratat prin fierberea şi uscarea lemnului. Majoritatea sunt realizate în tempera sau ulei.
„Invităm băcăuanii să vină în număr mare la această expoziţie de icoane extrem de preţioase. În timp, ele urmează procesul de restaurare, care durează, şi merită văzute pentru că astfel de acţiuni sunt organizate foarte rar“, a mai spus Carmen Istrate.


Tot aici, băcăuanii mai pot vedea şi câteva sfeşnice şi cădelniţe la fel de vechi şi de valoroase. Programul de vizitare a muzeului, situat în strada Nicolae Titulescu, este zilnic, între orele 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet este 4 lei şi poate fi achiziţionat de la intrarea în instituţia de cultură. Ultima expoziţie de icoane a avut loc în municipiul Bacău în anul 2003.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite