Bacău: „Expoziţie“ de carne în Piaţa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de comercianţi au fost verificaţi (arhivă)
Sute de comercianţi au fost verificaţi (arhivă)

Comercianţii de la carmangerii se plâng că au vânzări cu 40% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea băcăuanilor trec prin hala de carne mai mult pentru a afla preţurile decât pentru a-şi face provizii pentru masa festivă de Sărbători. 

Sărbătorile de iarnă nu evigorat afacerile comercianţilor din Piaţa Centrală, aşa cum se aşteptau aceştia.

Cu salariile şi indemnizaţiile reduse şi pensii mici, mulţi băcăuani nu şi-au mai permis să cumpere carne de porc pentru Crăciun, iar cei care au ajuns până la carmangerie au luat mai mult de poftă. „Avem mulţi vizitatori şi puţini cumpărători. Oamenii iau la rând toate galantarele şi se opresc acolo unde marfa este mai ieftină. Pe de o parte este de înţeles. Nu mai sunt bani“, spune Cornelia Popa, o comerciantă.

Cumpără cel mult trei kilograme de carne

Dacă se hotărăsc să cumpere, cantităţile sunt mici, cât să nu treacă Sărbătorile fără o tochitură pe masă.

„Ne aşteptam ca măcar acum, în luna decembrie, să vindem şi noi ceva mai bine, dar de unde? Faţă de anul trecut, vânzările au scăzut cu 40%. Cei mai mulţi cumpără carne tocată pentru sarmale. Este mai ieftină şi mai spornică. Pentru friptură iau cel mult trei kilograme“, explică Doina Ţugui, o altă vânzătoare.

De cealaltă parte, băcăuanii privesc la galantarele care gem de carne şi produse tradiţionale, iar mulţi rămân doar cu atât. „Pe ce să cumpărăm? Am o pensie de boală de 400 de lei. Aş cumpăra de toate, dar cu ce? Ne uităm, căutăm preţurile cele mai mici şi luăm şi noi atât cât ne permitem. De trei zile vin la piaţă cu gândul că se mai ieftinesc“, spune Olga Budău, o băcăuancă.

„Va fi un Crăciun sărac“

Alţii au făcut economii pentru a avea ce pune pe masă de Sărbători. „Am strâns cureaua, am renunţat la alte lucruri şi am luat un kilogram de carne tocată pentru sărmăluţe, unul de ceafă pentru friptură şi câţiva cârnăciori. Va fi un Crăciun sărac pentru mulţi dintre noi“, se plânge Gheorghe Stoian.

Pentru cei cu venituri mici, cârnaţii de porc, caltaboşul, toba şi răciturile vor fi înlocuinte de o friptură de pui, cea mai accesibilă carne de pe piaţă la ora actuală. Pentru un pui de gătit băcăuanii trebuie să scoată din buzunar în jur de 8 lei, iar pentru un kilogram de piept doar 12 lei.

Preţuri din hala de carne
- Pulpă de porc: 17 lei;
- Carne tocată: 13 lei;
- Ficat de porc: 8 lei;
- Urechi: 12 lei;
- Guşă proaspătă: 8 lei;
- Spată fără os: 16 lei;
- Intestine de porc: 7,5 lei (10 metri);
- Stomac de porc: 5 lei bucata.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite