Bacău: Edilii din Gura Văii s-au dat singuri în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din comuna Gura Văii şi-au ridicat case noi cu materiale de la Primărie
Sătenii din comuna Gura Văii şi-au ridicat case noi cu materiale de la Primărie

Şefii primăriei au apelat la soluţie, după ce au împărţit prin comună materiale de construcţii care nu le aparţineau. Primarul, secretarul şi consilierii locali au de plătit 9.341 de lei de persoană pentru a despăgubi firma care deţinea materialele de construcţii.

Primarul Vasile Paşcu s-a dat singur în judecată zilele acestea după ce angajaţii Curţii de Conturi au făcut un control şi au observat că primarul, secretarul şi consilierii locali au prejudiciat bugetul comunei Gura Văii cu 150.000 de lei.

Fiecare dintre cei vinovaţi are acum de plătit câte 9.341 de lei din propriul buzunar. Asta pentru că au împărţit sătenilor materiale de construcţii care nu aparţineau Primăriei.

Banii au fost imputaţi prin dispoziţie de primar, iar acum instanţa va decide dacă vor fi plătiţi. „Pentru că nu am atacat în contencios hotărârea, a trebuit să fiu alături de ei. Dacă aşa va hotărî instanţa, vom plăti“, a spus primarul Vasile Paşcu.

Bugetul local, executat silit

În satul Rotunda, comuna Gura Văii, afectată de inundaţii în 2005, s-a construit un cartier de case. Administratorul uneia dintre firmele contractate să ridice 41 de imobile a reclamat că cinci au fost făcute cu propriile materiale şi nu au fost achitate de primărie. Materialele, care trebuiau date firmei, au fost distribuite la 60 de persoane din comună, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Edilii au omis şi faptul că acestea trebuiau inventariate. „Prin 2006 s-a solicitat formarea unei comisii care să evalueze materialele din depozite. Nu ştiu de ce nu s-a mai făcut acel inventar“, a declarat secretarul Petre Hoborici.

Angajaţii Curţii de Conturi au remarcat că, din cele 60 de persoane la care a ajuns „donaţia“, niciuna nu avea vreun drept. 13 primiseră ajutoare în 2005, iar restul nu fuseseră afectate de ape.

Firma care a făcut casele din Rotunda a executat silit bugetul Primăriei în 2008 pentru 210.000 de lei. Din aceştia, 149.000 de lei reprezentau materialele distribuite ilegal sătenilor. Situaţia a fost observată anul acesta în urma controlului Curţii de Conturi. Primarul acuză constructorul. „N-au folosit 19 metri cubi de BCA la case, ci doar 12. Trebuie o expertiză“, a spus Vasile Paşcu.

Consilierul local Costică Zdrobiş spune că firma nu şi-a luat materialele, care s-au depreciat în depozit. Hotărârea Consiliului Local a fost iniţiată sub presiunea unor localnici. „Sinistraţii au perturbat şedinţa, spunând că materialele sunt ale lor“, a afimat Zdrobiş.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite