Bacău: Doris Iorga - Băcăuanca din Orchestra de Tineret a Europei (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doris Iorga
Doris Iorga

La numai 14 ani, este printre cei cinci elevi români selectaţi să cânte la clarinet cu cei mai buni tineri de pe continent.

Doris iubeşte muzica şi vizează să facă parte dintr-o orchestră alături de care să cânte pe marile scene ale lumii.  „Tata este violist, iar mama cântă foarte frumos. Ei au hotărât să urmez Liceul de Artă şi să învăţ pianul. Am descoperit mai târziu că nu mi se potriveşte şi am început să cânt la oboi“, spune ea. Nu i-a fost greu să înveţe un instrument nou. „Studiul în sine presupune foarte multă muncă. Munceşti ani de zile pentru cinci minute pe scenă, iar mulţumirea ţi-o iei din aplauze. Anul trecut am cântat imnul României şi al Europei pe scena Ateneului la deschiderea de an şcolar. Mi s-a făut pielea de găină când am văzut bucuria din ochii oamenilor“, adaugă Doris.

Primul concurs la care a participat a fost în clasa V-a, la Piatra Neamţ. „Competiţia s-a desfăşurat chiar în preajma zilei mele de naştere. A fost greu, dar mi-am învins emoţiile. Am câştigat atunci cu oboiul locul III. La acelaşi instrument, ceilalţi concurenţi erau de vârstă mai mare şi juriul m-a evaluat în funcţie de ei“, a mai zis Doris.

A cântat la Milano
Anul acesta a ocupat locul II la Olimpiada Naţională de Muzică de la Cluj. Cu adevărat bucuroasă este că în această vară a fost selectată printre cei cinci elevi din ţară care au cântat cu Central European Initiative Youth Orchestra (Orchestra de Tineret a Europei).

„Am cântat la Milano şi Assizi. Am fost mândră că am reprezentat Bacăul acolo. Pentru mine a fost o experienţă de neuitat. Am călătorit în foarte multe locuri timp de trei săptămâni şi mi-am făcut prieteni din toată lumea“, a mai adăugat adolescenta. Munca alături de profesionişti de clasă europeană a ajutat-o să înveţe lucruri noi, de folos în carieră.

Profil
Născută. 29 noiembrie 1996, Bacău.
Studii. Este în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „George Apostu“ din Bacău.
Familie. Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri
Câte ore studiezi pe zi?
Uneori, când am dispoziţie, studiez şi câte patru ore pe zi. Când am foarte multe teme trebuie să renunţ la pregătire în favoarea şcolii. Eu merg pe principiul să nu studiez mult şi prost, ci intens şi cu folos. Singură mă autoevaluez periodic. Tot singură am învăţat să cânt şi la flaut.
Ce vrei să faci pe viitor?
Visul meu este să ajung să cânt într-o orchestră, dar nu în România. Nu cred că voi rămâne aici pentru că la noi talentele nu sunt apreciate cum trebuie. Pentru facultate am auzit că sunt profesori de muzică foarte buni la Iaşi, dar cred că voi pleca la studiu peste hotare.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite