Bacău: Divorţul costă 500 de lei la Starea Civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au introdus o taxă substanţială pentru cei care vor să se despartă fără să bată drumul până la Judecătorie. De această facilitate beneficiază doar acele cupluri care nu au copii minori şi doresc să se despartă pe cale amiabilă.

Cuplurile care se decid să nu mai formeze o familie  pot ocoli de acum sălile de judecată. Consilierii locali băcăuani au votat ieri ca desfacerea căsătoriei să se facă direct la Starea Civilă contra unei sume de 500 de lei.

Preluarea acestei atribuţii de către Primărie a fost posibilă după ce în octombrie 2010 a fost instituită prin lege procedura de desfacere a căsătoriei prin divorţul pe cale administrativă. Concret, cuplurile care nu au copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi pot apela, pentru a li se da un certificat de divorţ, la ofiţerul de Stare Civilă de la locul căsătoriei sau de la ultimul domiciliu comun al celor doi. Actul de divorţ nu va fi însă eliberat pe loc, ci abia după 30 de zile, timp în care soţii sunt lăsaţi să se mai gândească la decizia pe care vor să o ia. Cererea va fi însă respinsă dacă ofiţerul Stării Civile constată că cei doi nu se înţeleg asupra numelui de familie ce urmează a fi purtat după divorţ.

„Când am fixat taxa de 500 de lei, am ţinut cont de faptul că un avocat cere pentru un divorţ amiabil, în medie, 600 de lei. Am decis ca taxa noastră să fie ceva mai mică“, a spus Romeo Stavarache, primarul Bacăului.  Nu de aceeaşi părere sunt însă şi avocaţii care consideră că suma este una mult prea mare şi nu ajută foarte mult nici cuplurile şi nici Judecătoriile sufocate cu dosare de desfacere a căsătoriilor.

Conform acestora,  aproape 30% din numărul total de divorţuri au loc pe cale amiabilă, iar aproape toate familiile incluse în această categorie nu apelează la avocaţi.
Mai ieftin la Judecătorie

„În mod normal, soţii care vor să divorţeze pe cale amiabilă pot face acest lucru achitând o taxă de timbru de 40 de lei. Apoi merg la Judecătorie şi în maxim o lună şi jumătate au certificatul de divorţ în mână. Nu au nevoie de avocat. Consilierii au stabilit o taxă prea mare“, a spus Răzvan Dumitrescu, avocat.

De aceeaşi părere sunt şi băcăuanii care au trecut deja printr-un divorţ amiabil înainte de a exista opţiunea de la Starea Civilă.

„Eu şi fostul meu soţ am plătit doar 40 de lei, taxa de timbru, şi a durat o lună până am primit actul oficial. Erau avocaţi pe holul Judecătoriei care încercau să ne convingă că avem nevoie de ei, dar i-am refuzat“, a spus băcăuanca Mihaela Niţă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite