Bacău: Dispensarele medicale preluate de Primărie nu vor fi renovate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriile plătite de medici rămân la nivelul anului trecut însă nu se va investi niciun leu anul acesta în modernizarea lor. Doctorii se tem că în viitorul apropiat vor fi nevoiți să obțină acreditare ISO pe cabinete iar lipsa investițiilor ar putea duce la blocarea lor

Medicii care își desfășoară activitatea în cele 66 de cabinete aflate în incinta celor opt dispensare preluate de Primăria Bacău de la Consiliul Județean (CJ) la mijlocul lunii decembrie vor plăti anul acesta aceleași chirii ca în 2010.

Decizia luată de consilierii locali nu i-a surprins pe medici care spun că se așteptau la o asemenea hotărâre. " Înainte de a fi preluate de Primărie cabinetele au fost evaluate de Consiliul Județean și s-a stabilit un preț în funcție de spațiu, zona în care se află și de starea fizică în care se găsesc. Este bine că nu a crescut prețul chiriei", a spus dr. Marinela Căliman, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Nu toți medicii vor plăti însă aceleași redevențe. Daca unii vor scoate din buzunar doar 1.500 de lei pentru tot anul 2011 alții vor fi nevoiți să achite la casieria Primăriei peste 3.000 de lei. Odată însă cu preluarea celor opt dispensare de administrația locală doctorii așteaptă de la noul proprietar o implicare mai mare în renovarea clădirilor.

"Nu sunt bani de renovare în 2011!"

Teama medicilor este dată de faptul că în maxim doi ani vor fi nevoiți să își acrediteze cabinetele la standarde ISO iar în acest moment stadiul lor de degradare nu permite trecerea acestui "examen". "Aceste cabinete sunt construite după criterii comuniste. Unele dintre ele au probleme la canalizare, la instalația electrică sau la acoperiș. Consiliul Județean nu a băgat bani în ele. Așteptăm mai mult de la noul proprietar pentru că altfel riscăm să nu mai putem lucra în ele", a mai spus dr. Căliman.

Dorința medicilor nu va fi însă onorată în acest an. Chiar dacă unele dintre dispensare au o vechime de aproape 40 de ani Primăria este decisă ca în 2011 să nu investească bani în modernizarea lor. "Aceste dispensare au aviz de funcționare deci, în acest moment, se încadrează în standarde. Nu avem încă bani disponibili pentru renovarea lor", a spus Roxana Mironescu, viceprimarul municipiului Bacău.

Până când administrația locală va găsi bani pentru renovarea celor opt clădiri preluate de la CJ medicii vor trebui să se descurce ca și până acum pe cont propriu. "Mai schimbăm o ușa, mai înlocuim un gem sau dăm cu var. Acum nu mai suntem plătiți ca în alți ani. Salariile ne-au fost micșorate și nu mai avem bani pentru modernizări", a mai spus Căliman.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite