Bacău: Delapidare de 2,4 milioane de lei la BCR Moinești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți angajați ai băncii sunt acuzați de procurori de delapidare, fals și abuz în serviciu. Ancheta a luat o nouă turnură după ce și actuala directoare este bănuită că a săvârșit fapte asemănătoare.

Opt persoane, printre care fosta directoare și un ofițer de credite de la Sucursala BCR Moinești, sunt învinuite de procurori că au luat bani din conturile clienților sau au acordat credite cu acte false. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 2,4 milioane de lei. Ei sunt acuzați de delapidare, uz de fals și abuz în serviciu.

Cazul s-a aflat în atenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești încă de acum doi ani, timp în care s-au adunat 12 volume de documente, însă nimeni nu a fost trimis în judecată. La începutul acestui an, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău care a cerut noi expertize și audieri. 

"Lucrurile au luat o nouă turnură deoarece, se pare că și noua directoare a săvârșit cam același gen de fapte. În prezent este în derulare o anchetă internă și vom vedea dacă la sfârșitul cercetărilor se vor concluziona noi infracțiuni în sarcina altor persoane", a declarat Felix Bănilă, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Documente falsificate

Potrivit anchetatorilor, angajații băncii, în cârdășie cu alte persoane fie au băgat mâna în conturile clienților, fie au acordat credite pe baza unor falsuri.

"Aceştia lichidau contul unui client şi pentru a acoperi debitul lichidau un alt cont şi tot aşa. O altă modalitate este aceea că au acordat credite pe baza unor documente fictive. În primă fază s-au înregistrat doar 17 sesizări dar, pe parcurs s-au acumulat mult mai multe", a mai spus Bănilă. Procurorii de la Bacău au mai constatat că deși a trecut atâta timp de la demararea anchetei încă nu au fost audiați toți învinuții.

La acest caz au lucrat și polițiștii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău. Conducerea BCR afirmă că de fapt există două dosare pe care oameni legii le anchetează în acest moment.

"Primul dosar este de credite cu documente falsificate. Noi am avut prezumția de fraudă, de aceea chiar noi am depus plângerea penală. O anchetă separată a pornit de la o reclamație conform căreia s-a accesat contul unui client. Și acolo am depus o plângere şi am demis-o pe directoare încă de acum câteva luni", a declarat Corneliu Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite