Bacău: Dascălii şi-au luat adio de la mărirea de salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli care s-au încumetat să aplice hotărârile judecătoreşti se tem că vor fi nevoiţi să dea banii înapoi. Proiectul privind plafonarea salariilor profesorilor a pus sindicaliştii în „priză“. Aceştia au anunţat că vor începe acţiuni de protest. 

Până în momentul de faţă, din cele 300 de unităţi de învăţământ din judeţul Bacău care au dat Guvernul în judecată pentru că nu au majorat salariile aşa cum prevede Legea 221/2008, 285 au câştigat aceste drepturi în instanţă.


Deşi aveau decizii judecătoreşti în favoarea lor, majoritatea directorilor de şcoli nu au găsit curajul să treacă salarii mărite pe statele de plată, aşa că au rămas cu dreptatea doar pe hârtie.


„Sunt patru directori care au pus în aplicare hotărârile judecătoreşti, iar profesorii din unităţile respective au primit câteva luni bani în plus la salariu. De la începutul anului nu au mai primit aceşti bani pentru că actele de la salarizare sunt vizate de IŞJ şi aceste sume au fost date la o parte“, a explicat Manole Chiriac, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bacău.


În total sunt peste 50 de profesori care au beneficiat de lefuri majorate, însă 8.000 de cadre aşteaptă să primească bani mai mulţi după ce judecătorii le-au dat dreptate.


Se pregătesc de proteste

Unul din cazurile fericite este şcoala din comuna Solonţ. „Noi avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă dată de Tribunalul Bacău. Am reuşit să aplicăm decizia doar în lunile noiembrie şi decembrie. Sunt 14 cadre care au primit în plus 34%, dar de la începutul anului nu ni s-a mai permis. Acum ne temem ca nu cumva Curtea de Conturi să ne ceară banii înapoi“, a explicat Nicoliţa Găluşcă, directorul instituţiei de învăţământ. Şi profesorii de la Şcoala nr. 1 din Balcani au plecat cu mai mulţi bani acasă anul trecut.


„Noi am apucat să mărim salariile pe ultimele patru luni din anul 2010. Anul acesta am revenit la lefurile pe care le aveam înainte. Colegii mei sunt nemulţumiţi, dar ce poţi să faci?“, se întreabă Corneliu Bălăiţă, directorul şcolii. Vestea plafonării salariilor le-a luat şi ultima speranţă profesorilor că vor intra în posesia drepturilor salariale restante. De aceea, liderii de sindicat se pregătesc de proteste.


„Am început să transmitem în şcoli să se înceapă strângerea de semnături pentru declanşarea acţiunilor de protest. În funcţie de ce spun şi membrii de sindicat vom stabili un plan de măsuri“, a mai spus Manole Chiriac.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite