Bacău: Dan Vipel croieşte hainele actorilor băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul lucrează la Teatrul „Bacovia“ de 28 de ani. Croitor de meserie, a realizat sute de costume artiştilor, pentru diferite spectacole.

Dan Vipel este omul fără de care actorii nu ar putea apărea în faţa publicului în piesele de teatru. El le asigură costumaţiile pentru spectacol. În aproximativ 28 de ani, a croit smokinguri, fracuri, jachete şi redingote. A cusut sute de costume de epocă şi spune că încă nu s-a plictisit. „Am moştenit talentul de croitor de la mama mea, care era şi ea croitoreasă. Am furat meserie de la ea şi la 16 ani mi-am făcut primul pantalon“, îşi aminteşte Dan Vipel. Croitoria a învăţat-o la şcoală în Piteşti, după care s-a perfecţionat muncind propriu-zis pentru Cooperaţia Meşteşugărească. „Am învăţat atunci ce însemană tiparele, pe care le-am folosit deseori la începutul carierei. Acum nu mai lucrez cu ele, le ştiu pe de rost“, explică croitorul.


Când avea 25 de ani a fost la teatru şi a hotărât că acesta este locul unde ar vrea să muncească. „Părinţii mei mergeau des să vadă piese de teatru şi nu de puţine ori îi însoţeam şi eu. Am văzut la acea vârstă «Fata fără zestre». Am rămas impresionat de costumele actorilor şi atunci am decis că vreau să lucrez pentru ei“, îşi aminteşte băcăuanul. Dorinţa lui a devenit realitate şi de aproape trei decenii croieşte vestimentaţii pentru Teatrul „Bacovia“.


Fiecare costum este unic


În anii petrecuţi în faţa maşinii de cusut, Dan Vipel nu a realizat niciodată de două ori acelaşi costum. „Întotdeauna am avut o legătură strânsă cu regizorii şi scenografii din ţară sau din străinătate. Ei sunt cei care hotărăsc cum trebuie să arate costumele. Fiecare are pretenţii diferite, astfel că nu am cusut niciodată acelaşi lucru de două ori“, precizează croitorul.


Din mâinile lui au ieşit costume de epocă, redingote, fracuri şi smokinguri de excepţie. „Unele dintre ele ar putea fi şi piese de muzeu, prin faptul că respectă caracteristicile vestimentare ale unei epoci şi mai ales frumuseţea materialelor şi a cusăturii. Cel care mi-a arătat cum se croiesc aceste costume este Dumitru Dobraniş, căruia îi sunt recunoscător“, spune băcăuanul.


Nu a ţinut o evidenţă a hainelor cărora le-a dat contur, însă spune că, alături de colegul său, lucra şi 30 de costume pentru un spectacol. „Niciodată nu m-am plâns că lucrez prea mult sau că sunt obosit. Stăteam în teatru mult şi stau în continuare la nevoie şi sâmbăta şi duminica. Responsabilitatea este foarte mare şi punem mult suflet“, încheie croitorul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite