FOTOGALERIE Crima de la Bacău: jaf sau asasinat la comandă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea lui Valeriu Damian, om de afaceri din Bacău, a fost violentă. Anchetatorii nu au aflat încă ce lipseşte din casa răvăşită de infractori. Patron de benzinării, Valeriu Damian nu avea probleme financiare. Pe de altă parte, băcăuanul găsit ieri mort nu era străin de afaceri dubioase, fiind condamnat pentru dare de mită.

Valeriu Damian (67 de ani), un important om de afaceri şi patronul lanţului de benzinării Helios din  Bacău, a fost găsit mort în vila sa din satul Luncani, comuna Mărgineni. Locuinţa  se află într-o zonă de lux, unde şi-au ridicat case de vacanţă mai mulţi oameni de afaceri din Bacău. Unul dintre vecinii lui Damian este chiar Neculai Iacobov, tatăl lui Corneliu Iacobov.

Omul de afaceri a fost descoperit de Veronica, soţia sa, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 3.00, legat de picioare. Femeia fusese plecată la Focşani şi, când a ajuns acasă, şi-a găsit soţul în sufragerie pe covor cu faţa în jos. Anchetatorii iau în calcul varianta jafului pentru că locuinţa era răvăşită. „Din indiciile de până acum se conturează varianta jafului, dar nu este exclusă nici răzbunarea. Casa era răvăşită, erau sticle de băutură pe jumătate consumate, dar uşa vilei nu a fost forţată. Nu sunt urme de lovituri cu arme albe", a explicat Felix Bănilă, procurorul de caz.

Urme de încălţăminte

Medicii legişti au confirmat că moartea a fost violentă. „Este vorba de un edem pulmonar prin asfixie mecanică. Se pare că l-au asfixiat fie cu mâna, fie cu o bandă adezivă. Mai are mici echimoze la ochi şi la gură, probabil de la comprimare. Încep să mai apară şi alte echimoze în zona şoldurilor, dar se vor vedea mai bine abia mâine", a declarat medicul legist Marcel Bădără, şeful Serviciului de Medicină Legală Bacău.

image

(Click pe imagini pentru FOTOGALERIE)

Anchetatorii cred că Valeriu Damian a fost ucis de două persoane, având în vedere că în curtea omului de afaceri au fost găsite două tipuri diferite de urme de încălţăminte. Famila Damian este şocată de cele întâmplate. „Nu ştiu să fi avut vreun duşman. Am vorbit aseară cu el pe la ora 18.30 şi am stabilit că ne vedem astăzi, aveam de rezolvat nişte afaceri", a declarat Nicuşor Damian, fratele omului de afaceri găsit mort.

Vecinii sunt convinşi că acesta a fost victima unui jaf. „Îl cunoşteam pe Valeriu de 40 de ani. Probabil că cei care au pătruns în locuinţa lui au vrut să-l jefuiască. L-au legat de pat, iar el s-a speriat şi a făcut infarct", a spus Ioan Spulber (65 de ani), unul dintre vecinii omului de afaceri.

Valeriu Damian şi-a petrecut ultima duminică din viaţa lui alături de familie. Dumitru Popa, fostul secretar al municipiului şi cumnatul lui Damian, povesteşte cum a fost ultima lui întâlnire cu omul de afaceri. „Ne-am adunat cu toţii, acasă la Valeriu, am făcut un grătar şi am stat la plajă. Eram cu toţii: nepoţi, veri, copii. Nu s-a plâns de nimic. Nici de probleme financiare, nici de datorii, de nimic, nimic. Era vesel, şi atât!", a afirmat Dumitru Popa.

Omul de afaceri are două fete, Alina (38 de ani) şi Dana (40 de ani). Cea mai mare se ocupă împreună cu Veronica, mama sa, de afacerea cu produse petroliere, iar fiica cea mică, soţia unui cunoscut medic chirurg plastician din Iaşi, este economistă. „Nu avea probleme financiare şi nici datorii. Nu ţinea în casă bunuri de valoare. Avea probleme de sănătate, suferea cu inima", a declarat Theodor Motruc, ginerele lui Valeriu Damian.

Popa susţine că locuinţa lui Valeriu Damian a fost răvăşită de infractori: „Eu cred că a fost şi o luptă acolo. Din câte am aflat, n-au luat nimic. Toate bunurile au rămas în casă". Amic cu omul de afaceri este şi Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului. „Valeriu Damian era un om bonom, sociabil, un tip deosebit. Nu cred că a fost mafia la mijloc sau o reglare de conturi. Pur şi simplu, l-au luat la ţintă crezând că are bani", a declarat acesta.

Click pe infografie pentru a vedea si alte decese celebre



Inculpaţi în dosarul Rafo

Omul de afaceri Valeriu Damian împreună cu fratele său Nicuşor au fost prinşi în flagrant pe 1 aprilie  2004, în timp ce ofereau mită lui Vasile Doană, procuror al PNA (actualul DNA). Fraţii Damian i-au dat împreună procurorului 100.000 de euro, pentru a nu-şi îndeplini corect îndatoririle de serviciu. Cei doi au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare.

Firma Helios, ce aparţine omului de afaceri Valeriu Damian avea,  în 2009, o cifră de afaceri de 7 milioane de lei, potrivit portalului firme.info.  Profitul net înregistrat în acel an a fost de 515.609 lei. Societatea a fost înfiinţată în 1991, iar cele mai mari venituri, peste 17 milioane de lei, le-a înregistrat în 2003. Cel mai slab an pentru Helios a fost 2004, când firma a mers în pierdere. Pe lângă Bacău, omul de afaceri deţine mai multe staţii Peco în localităţile Iaşi, Focşani (Vrancea) şi Vatra Dornei (Suceava).  A contribuit Olimpia Filip

"Se pare că l-au asfixiat fie cu mâna, fie cu o bandă adezivă. Mai are mici echimoze la ochi şi la gură, probabil de la comprimare. Încep să mai apară şi alte echimoze în zona şoldurilor, dar se vor vedea mai bine abia mâine."
Marcel Bădără
medic legist

image
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite