Bacău: Copiii care înfruntă frigul de dragul cărţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Demşa (dreapta) face naveta zilnic 50 de kilometri dus-întors
Cătălina Demşa (dreapta) face naveta zilnic 50 de kilometri dus-întors

Adolescenţii se aleg adesea cu absenţe nemotivate din cauza microbuzelor care întârzie, când temperaturile sunt foarte scăzute.

Aproape un sfert din elevii liceelor băcăuane sunt de la ţară sau din celelalte oraşe ale judeţului. Au ales şcolile bune din Bacău deoarece şi-au dorit să înveţe carte la nivel înalt, uneori cu preţul unor eforturi considerabile. Numai la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, din 1.102 elevi de liceu, 336 sunt din mediul rural.

Cea mai grea piatră de încercare pentru aceştia este naveta. Cei care locuiesc în satele apropiate de oraş călătoresc zilnic cu microbuzul, iar ceilalţi, săptămânal sau chiar mai rar. Toţi se plâng de întârzierea mijloacelor de transport pe timp de iarnă, de frigul îndurat în staţii sau de lipsa de înţelegere din partea unor profesori.

Absenţe din cauza microbuzelor care întârzie

„Este greu să faci naveta, dar m-am învăţat de atâţia ani. Se întâmplă să întârzie microbuzul, să stai în frig şi să-ţi iei şi absenţe nemotivate“, a spus Cătălina Demşa, elevă în clasa a XII-a, care face naveta zilnic de la Cleja, localitate aflată la 25 de kilometri de oraş. Tot de întârzieri se plânge şi Ramona Miler, elevă în clasa a X-a, care vine în fiecare zi din comuna Nicolae Bălcescu. „Mi-e groază că a venit iarna şi iar avem de aşteptat în staţii, în frig. M-am obişnuit, că fac asta din clasa a V-a“, afirmă Ramona.

Discriminare de 50 de kilometri

Singura consolare este că, în ultimii ani, elevilor navetişti li s-au decontat cheltuielile de transport. Condiţia, impusă prin lege, a fost ca distanţa până acasă să nu depăşească 50 de kilometri. Liceenii nu înţeleg de ce a fost făcută această discriminare. „Mie nu mi se decontează cheltuielile de transport, deşi plătesc mai mult decât alţii pe bilet. Sunt din Moineşti, iar traseul nu se încadrează în limita pentru subvenţie“, a spus Tudor Irimia, elev în clasa a X-a.

În aceeaşi situaţie se află şi Georgiana Baciu, din Comăneşti. „Am venit în Bacău deoarece sunt mai bune liceele de aici, iar eu vreau să fac şcoală. E mai greu că este distanţa mare, dar de multe ori mă aduc părinţii“, a spus Georgiana.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite