Bacău: Consilierii locali din Comănești s-au opus desființării spitalului „Ioan Lascăr“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceștia nu și-au dat acordul pentru ca unitatea să fie transformată de la 1 aprilie în azil de bătrâni. Primarul Comăneștiului amenință că va da statul în judecată dacă i se taie finanțarea la spital și că intră în greva foamei

Consilierii locali din orașul Comănești s-au opus transformării spitalului „Ioan Lascăr" în azil de bătrâni. Aceștia erau obligați, conform unei decizii adoptate de Guvern la mijlocul acestei luni, ca, până pe data de 31 martie, să voteze dacă sunt sau nu de acord cu transformarea spitalului în azil de bătrâni începând cu data de 1 aprilie.

Am decis să nu închidem spitalul. În oraș există deja un cămin pentru persoane cu handicap și unul pentru persoanele cu dizabilități. Nu este normal ca un oraş precum Comăneştiul să nu aibă spital", a spus Viorel Miron, primarul Comăneştiului.

Decizia luată de consilieri va duce, conform hotărârii adoptată de Guvern, atât la pierderea finanțării pentru funcționarea azilului de bătrâni cât și a spitalului.

Edilul este convins însă că va primi în continuare bani de la stat pentru spital dar și-a pregătit deja și o strategie pentru cazul în care i se va tăia finanțarea. „Spitalele din România se finanțează, conform legii, prin serviciile de care beneficiază pacienții și care sunt plătite de Casa de Sănătate. Dacă nu ne vor mai da bani vom da statul în judecată", a mai spus Miron.

Aceasta nu este singura modalitate prin care edilul vrea să lupte pentru păstrarea unității medicale pe lista spitalelor din România. „Voi intra în greva foamei. Dacă voi muri din această cauză să răspundă pentru consecință cei din Ministerul  Sănătății", a declarat edilul Miron.

Actul medical, în afara legii

De cealaltă parte, conducerea Direcției de Sănătate Publică Bacău, a luat deja o decizie cu privire la soarta Spitalului „Ioan lascăr". „De la 1 aprilie spitalul „Ioan Lascăr" nu se va mai regăsi pe lista unităților medicale din România. El nu va mai avea autorizație de funcționare și nu va primi nici bani de la Casa de Sănătate. Practic, statul nu va mai răspunde pentru actele medicale care se vor desfășura acolo începând cu data de 1 aprilie", a spus Mihaela Popescu, directorul Direcției de Sănătatea Publică Bacău.

Conform calculelor făcute de administrația locală din Comănești, spitalul din localitate are nevoie lunar de peste 700.000 de lei. „Bugetul local al orașului nu dispune de acești bani. Statul este obligat să ne finanțeze. Dacă refuză să o facă atunci va răspunde în fața legii", a mai afirmat primarul Miron.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite